Oбновяват Парка за мечки край Белица

30 Юни 2023 | 08:02
1 коментара
Общество
Благоевград
Oбновяват Парка за мечки край Белица

Единственото по рода си у нас мечо селище съществува вече 23 години. Доскоро се наричаше Парк за танцуващи мечки, защото в него приоритетно се отглеждаха танцуващи мечки, но вече и такива, които са били в частни зоокътове не само в България, а и в съседните държави. Основна заслуга за изграждането на уникалното място имат фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“, както и Община Белица, тъй като мечият парк се намира само на 12 км от самия град. Отскоро, в туристическия обект започнаха ремонтни дейности, с цел превръщането му в модерен образователен център. Засега, паркът няма да бъде затварян за посетителите, които не липсват през този сезон.

 

„Имаме строителство в парка, затова ще помоля нашите посетители да проявят разбиране. Започваме с външната част, където е нашата бивша посетителска зона. Защо бивша, защото вече си има ново наименование – Зона за образование към хуманното отношение към животните. Чрез различни методологии ще развием една зона, в която хората ще могат да се запознаят с това, какво означава “хуманно отношение към животните“, обясни за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за мечки край Белица.

 

Една от новостите, които ще бъдат изградени в Парка за мечки е изкуствената бърлога, която ще се използва за провеждането на беседи и обучителни семинари най-вече с учениците. Ще има обособена специална площадка за по-малките деца. Ще бъдат създадени общо 5 зони, които ще символизират 5-те свободи на животните.

Предстои реконструкция и на Инфоцентъра, който ще представлява една разходка в проблематиката на това, как дивите животни се оказват в плен, защо са в плен и защо не трябва да бъдат в плен. Следващата година акцентът ще бъде дивата природа и връзката между човешкото добруване, състоянието на животните и околната среда. Строителните дейности в парка трябва да бъдат завършени до отварянето му догодина, но цялостното обновяване на мечото селище ще продължи и в бъдеще.

„Освен посетителите, които идват самоинициативно тук, се надяваме в скоро време да започнем да работим организирано и с училищата от цялата страна. Така наречените „зелени училища“ могат да ни използват, а пък зимно време, когато ние не можем да имаме посетители, те да ни върнат услугата и ние да отидем при тях“, уточни още управителят на мечото селище.

В момента в Парка край Белица има 18 мечки, които са разделени в 7 сектори. Най-младата мечка е на 7 години, а най-възрастната на 37 години. В дивата среда мечките живеят средно до около 20 – 25-годишна възраст. Паркът е разположен на площ около 120 декара, но маршрутът за туристическата обиколка е дълъг около 1 километър.

 

„Една от интересните мечки в парка е Монти, който е на 14 години. Той е спасен от хотел в Русенска област, където е живял дълги години, за атракция на гостите на хотела. Той е спасен преди 12 години. Теди и Ива са най-младите обиталети в парка. Станди е най-тежката мечка, тежи 360 кг, на 16 години е, живее с неговата сестра Бойка. И двамата са спасени от Лесопарка край Русе“, обясни за Радио Благоевград един от екскурзоводите, при посещението ни в мечото селище.

Разговаряхме и с посетителите, според които, мечото селище е наистина много приятно и интересно място, което в което туристите могат да научат повече както за живота на мечките, които са били в плен, така и за онези, които са в дивата природа.

„Децата трябва да знаят, как да приемат природата близо до себе си и понеже моите деца много обичат мечките, решихме да ги доведем днес в парка. Много хубаво е, че обектът ще бъде обновен и модернизиран. Много съм впечатлен от мащаба на съоръжението и от поддръжката“, коментира един от туристите, който бе на посещение в мечото селище заедно със своето семейство.

„За втори път идвам парка и съм много впечатлена от това, как хората са спасили мечките. Аз никога съм нямала лошо отношение към животните. Дори и да са на улицата, трябва да се отнасяме добре с тях“, сподели момиче, което също бе сред посетителите на мечото селище.

Добавени коментари

Асие Шахин публикува:
31 Юли 2023 | 20:17
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP