Няма начин вътрешно-партийният избор за лидер на БСП да бъде провален

05 Март 2020 | 09:19
0 коментара
Политика

След два месеца, на 26 април 2020 г. социалистите ще трябва да изберат своя нов председател във вътрешно-партийно допитване, което ще следва правилата на национален вот. И отсега да е ясно: Няма начин вътрешно-партийният избор за лидер на БСП да бъде провален.

 

ОПАСНОСТ ОТ ГРЕШКИ, ДРУГАРСКО НЕДОВЕРИЕ

За първи път БСП провежда пряк избор на председател и като всяко нещо, което е за пръв път, опасността от грешки е голяма. Това е житейски факт.
Когато обаче става дума за избор на партиен водач, към обичайната неопитност на кадрите, които ще го организират и проведат, се наслагват и подозренията – защо бъркат и дали грешките не са „нарочни“. А, ако са нарочни в чий интерес са те и този, в чиито интерес са, дали не е наредил да станат.

 

ПЕЧАЛНИЯТ ОПИТ НА СИНИТЕ

БСП трябва вече да са проучили печалния опит на сините от преди 10 години, за да не повторят техните грешки. В края на 2008 г. СДС проведе вътрешнопартиен избор, който бе спечелен от Мартин Димитров. Но предишния лидер Пламен Юруков, макар и с чужди ръце, го оспори пред съда. Проточиха се едни юридически казуси и СДС успя да се регистрира буквално в „12 без пет“ за парламентарните избори през 2009 г. 
Тогава червените с насмешка гледаха суматохата в синя лагер – при нас такова нещо не може да има.
Не може ли?! Както казва поговорката, никога не е късно да станеш за резил.

 

ГЕРБ ЩЕ ГИ ДЕБНАТ ПОД ЛУПА
Ако изборите за председател на социалистическата партия не се проведат кристално чисто и ясно, всяко заинтересовано лице (а това е всеки един член на партията) може да ги оспори в съда.

Друга тема е, че и от ГЕРБ няма да пропуснат да се намесят, най-малкото с въпроса така ли ще правят избори в държавата, ако утре дойдат на власт. Управляващата партия има немалко лостове да се бърка във вътрешните дела на опонентите си - да си спомним само олелията от взаимни нападки в червения лагер, която последва след изборите на шефове на общински съвети в редица градове. 

 

ОРГАНИЗАЦИОННИ ПРЕПЯТСТВИЯ
За да не се реализират подобни черни сценарии, организаторите на вътрешнопартийния вот трябва успешно да преодолеят няколко препятствия.

- Колко са членовете на БСП?
Първото, трябва да е пределно ясно колко са членовете на БСП. Тази бройка е дори по-важна от списъка на претендентите за шефския кабинет на „Позитано“ 20.
За да бъде легитимен изборът на председател, в него трябва да участват 50% плюс 1 от списъчния състав на партията. За избран се смята този, за когото са гласували повече от половината участници във вота.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев съобщи на последното заседание на Националния съвет на партията, че членовете й са 83 848. Ден по-късно обаче го опроверга лично лидерът на партията Корнелия Нинова, която заяви, че численият състав на партията се установява в момента и че не всички общински организации са изпратили съответните данни. Според Емил Войнов, председател на партийната ЦИК, към 2 март членовете на БСП са 60 800. Но и това число не е окончателно.

Времето обаче лети, кампанията за председател започва на 26 март – месец преди избора, насрочен за 26 април, и червените структури нямат много мегдан да протакат.

Според хронограмата за вътрешнопартийния вот, качена в интернет страницата на БСП, до 31 март трябва да са готови „избирателните списъци поотделно за всяка избирателна секция, на базата на списъците на членовете на ОПО към 31.12.2019 г. представени в НС на БСП“.

 

- Колко са състезателите за председателския пост?
18 март пък е датата, на която ще станат ясни участниците в състезанието – кои от всичките 23-ма номинирани ще подадат декларации, че се кандидатират. Засега с най-много номинации и неоспорима преднина има лидерът на партията Корнелия Нинова, следвана от заместника й Кирил Добрев, от председателя на БСП-София Калоян Паргов и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов.

 

- Кой ще е и.д. председател на БСП?

Тъй като в момента Нинова, Добрев и Паргов са в оперативното ръководство, в най-скоро време Националният съвет трябва да реши кой ще ръководи партията, след като кампанията започне. Пленумът може да възложи тази задача на някой от останалите заместници на Нинова - Владимир Москов или на Деница Златева. Националният съвет обаче може да избере друг и.д. председател от състава си.

- Колко са избирателните секции?
До 5 април трябва да е ясна и друга важна техническа подробност – избирателните секции - брой и къде колко. Общинските (съответно – районните, в градовете с районно деление, каквито са София, Пловдив и Варна) съвети на БСП трябва да определят секционна избирателна комисия за всяка избирателна секция.

След тази дата всички технически въпроси изглеждат решени – ясно е кой гласува, къде гласува, за кого гласува.

Определянето на секциите включва и яснота по темата за мобилните и подвижни секции. Мобилните секции ще обикалят по график по-отдалечените селища в общините. Идеята е „планината да отиде при Мохамед“, когато той не може да стигне до нея. Но обиколките ще бъдат точно по график, а не произволно. Също така предварително в общинските съвети ще се знаят имената на социалистите, които ще гласуват в тези секции.
Подвижните секции пък са създадени да улеснят трудноподвижни партийни членове – предимно възрастни хора, които не могат да излязат от къщи. Идеята е техният брой също да бъде ясен предварително.

Така описана, организацията не би трябвало да създаде проблем на партията. Ако разбира се, нейните функционери си имат доверие. Ако то е накърнено, проблемът е голям като Витоша.

 

ДРУГАРСКИ УДАРИ ПОД КРЪСТА
Партията в момента е като разбунен кошер. Слуховете кой какви номера замисля могат да се сравнят по своя мащаб само със слуховете, свързани с коронавируса.
Говори се, че Х създавал цели фалшиви партийни организации, за да гласуват за него. Y пък се престаравал в обратната посока – негови верни хора по места задрасквали цели съвсем истински организации, вторачвайки се в уставното правило за броя събрания, които трябвало да проведат и, ако са провели по-малко – ги задрасквали с дебелия маркер.

И точно тук е второто препятствие пред социалистическата партия, свързано изцяло с доверието или липсата на такова вътре в нея. Ако участниците в състезанието за пост №1 в БСП взаимно се подозират в подобни неща, как утре заедно ще тръгнат срещу политическите си опоненти?

АКО НА ПЪРВИ ТУР НЯМА ИЗБРАН ЛИДЕР
Но да се върнем към технологията и да приемем, че на първия тур са участвали повече от половината социалисти, но няма избран председател, защото никой не е спечелил доверието на повече от половината от участвалите в гласуването.
Тогава се отива на втори тур, в който участват първите двама в класирането.

 

ВТОРИЯТ ТУР Е НА 3 МАЙ
Вторият тур трябва да бъде на 3 май. До него се стига и когато на първия тур има формален победител, но просто гласувалите са по-малко от необходимите 50% плюс 1 от списъчния състав.

 

ОПЦИЯТА ЛИДЕРЪТ ДА БЪДЕ ИЗБРАН ОТ КОНГРЕСА НЕ СЪЩЕСТВУВА

Точно този вариант не е описан подробно в устава и това е причината да има какви ли не тълкувания. Включително - че това означава провал на вътрешнопартийния вот, от което следва - избор на лидера от конгреса.

 

Юристи обаче са категорични, че това е невъзможно (в устава никъде не се предвижда избор на председател от конгреса). Така, както държавата не може да остане без президент (при избора за държавен глава също има изискване за брой на участниците), така и партията не може да остане без председател.

 

Затова, когато на първия тур избирателната активност е била недостатъчна, за да има валиден избор, според юристи се прилагат правилата при аналогични избори, какъвто е точно вотът за президент. Отива се на втори тур.

Тогава могат да гласуват толкова социалисти, колкото решат, без значение дали са 50%, 30% или още по-малко от списъчния състав. И техните гласове определят кой ще води партията.


Но както стана дума, няма проблем там, където има доверие. А където няма - не е така. Всяка подвижна или мобилна секция, всеки по-мърляво написан протокол, биха могли да се превърнат в огромен източник на недоверие. И армиите от застъпници на кандидатите вместо да тушират напрежението, по-вероятно ще го разпалват.

 

АРМИЯ ОТ ЗАСТЪПНЦИ

Правилата за вътрешнопартийния избор дават право на всеки претендент да има застъпник във всяка секция.

Секциите ще бъдат в рамките на 1200 – 1500, което означава, че при липса на взаимно доверие, всеки един от претендентите ще се опитва да си осигури една такава лична гвардия.


Доказвайки се пред „шефа си“, тези „гвардейци“ могат да устроят такива граждански войни вътре в партията, от които тя никога да не се оправи. Успоредно с тази война ще вървят подозренията откъде идват парите за нея. Дори, ако застъпниците работят доброволно, редно е кандидатът да плати поне битовите им разноски по време на кампанията.

 

НЯМА НАЧИН ДА НЯМА ИЗБРАН ЛИДЕР ЗА 9 МАЙ
От всичко това следва, че при нормално проведен избор на 9 май, когато е свикан юбилейният 50-и конгрес на БСП, партията няма да е без лидер.

Но проблемите за него ще започнат от ден първи.

 

АКО ИЗБОРЪТ БЪДЕ ОСПОРЕН В СЪДА
Изборът трябва да бъде регистриран в съда. И съответно може да бъде оспорен. Оспорването пък ще създаде възможност за сили, външни на БСП, да интриганстват в нея. Ако си спомним пак горчивия опит на СДС, тогава Мартин Димитров обвиняваше директно БСП и ДПС в тези грехове.

Социалистическата партия е изправена пред предизвикателство, с каквото не се е сблъсквала в последните 30 години. И от този сблъсък може да не оцелее. Или най-малкото изключително сериозно да накърни авторитета си в очите на гражданите, което отново да доведе до това – да тръгне към своя заник.

 

И СЛЕД ИЗБОРА ОТНОВО СА "ДРУГАРИ"
Всичко е в ръцете на кандидатите за председател. Бъдещето на БСП наистина зависи от тяхната мъдрост, почтеност и не на последно място – другарство. Нали „другарю“ продължава е официалното обръщение в партията?! Или вече не е така. Кампанията за вътрешно-партийния вот ще го покаже.

източниик:Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP