Нови пикове на грипа идват през март

12 Февруари 2024 | 09:51
0 коментара
Общество
България
Нови пикове на грипа идват през март

При усложнения антибиотикът е неизбежен

Наслагват се бактериални и гъбични инфекции

Нови пикове на грипа се очакват през март, съобщи проф. Георги Попов - началник на клиника по инфекциозни болести в Софиямед. По думите му през последната седмица грипната епидемия се пречупва, но това не бива да ни успокоява.
“Грипът е целогодишно заболяване. Януари-февруари се разпространява епидемично, но в България има много случаи на грип тип Б и през март”, допълни той.

Според проф. Попов тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години. “Тежка беше 2009 г. със свинския грип. СЗО наблюдава случаите в Южното полукълбо, такъв тип протичане се прехвърля и за Северното полукълбо”, каза проф. Попов.

Той акцентира на усложненията при боледуване от грип. “Усложненията са причина от самия грипен вирус и от насложените бактериални и гъбични инфекции - вторични усложнения. Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци”, заяви проф. Попов.

Той допълни, че при усложненията от грип без антибиотик не може. “Тук е тънкият момент да се намери кога точно да се включи антибиотик. Когато имаме рискови контингенти - хора над 65 г., малки деца, бременни, включваме антибиотик, ако се налага.

Добавете Вашия коментар

TOP