Недекларирани имоти и декларации с неверни данни са установени при проверка на Община Симитли

01 Февруари 2024 | 11:57
0 коментара
Общество
Благоевград
Недекларирани имоти и декларации с неверни данни са установени при проверка на Община Симитли

Около 40% от хората в община Симитли не са декларирали къщи, пристройки, гаражи и т.н., каза пред журналисти кметът на общината Апостол Апостолов. Градоначалникът направи този коментар във връзка с размера на местните данъци и такси в общината. 

Процентът на събираемост е може би най-ниският в страната – около 70%, посочи Апостолов. Тези данни са изпратени до общинската администрация от Министерство на финансите, вследствие на което е инициирана проверка в общината. Искахме да разберем защо е толкова нисък процентът на събираемост, поради което проверихме и подадените декларации за освобождаване от местни данъци и такси, каза още кметът на Симитли. 

Проверката установява, че близо 1500 души са подали декларации за освобождаване от данък, а констатираните декларации с невярно съдържание са над 1370, оповести пред журналисти Апостол Апостолов. Гражданите, чиито декларации са с неверни данни, от тази година ще бъдат включени в списъците на данъкоплатците. 

Проверка е установила още, че голям процент са и хората, които не са декларирали имотите си. Още днес във всички населени места ще бъде оповестено, че започват проверки и всеки гражданин, който е завършил строеж в груб вид, следва да подаде декларация и да започне да плаща данъци, каза още Апостолов. Той допълни, че общинското ръководство ще бъде безкомпромисно, като оставя достатъчен срок съответните сгради и пристройки да бъдат декларирани.  

Според наредбата за определяне на местните данъци и такси в общината, публикувана на официалния сайт на Община Симитли, размерът на данъка върху недвижими имоти е в размер на 3,0 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Размерът на такса „Битови отпадъци“ в населените места в общината варира между 7 и 9,40 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Въпреки високите промили, таксата, която заплащат жителите на общината, е от близо 7 лева в Градево, около 14 лева в Железница и малко над 33 лева в Брежани, до 60 лева в Полена, 98 лева в Крупник и 120 лева в централната градска част на Симитли. 

Сметосъбирането и извозването на един тон смет от общината до сметището в Благоевград струва на общината близо 312 лева, посочи Апостолов. „Аз мисля, че едва ли има домакинство, което изхвърля по-малко от един тон смет на година“, каза още общинският кмет и допълни, че за да се покрие разходът за сметосъбиране и сметоизвозване, общината дофинансира с около 50 процента от собствените си приходи. 

TOP