Не пътувайте: Нов ад помита Гърция, положението е страшно

28 Септември 2023 | 10:15
0 коментара
Общество
България
Не пътувайте: Нов ад помита Гърция, положението е страшно

Гърция бе връхлетяна от Циклонът „Елиас“, който и донесе обилни валежи и гръмотевични бури. Засегната е силно префектура Евбея в Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. Очаква се днес да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция.

Поради силните валежи някои райони в Евбея останаха блокирани, а пътищата се превърнаха в реки.

Особено внимание е насочено към района Мандуди, тъй като има опасност от преливане на река Киреас.

Мълниите, градушките и силните ветрове създават също огромни проблеми. Призовават се гражданите да останат по домовете си, тъй като водата на много места е достигнала един метър. Много райони са без ток и вода, а някои къщи са наводнени.

 

От сутринта са се излели между 210 и 230 куб.м вода на декар.

В северната част на Евбея пожарната е приела до момента 50 сигнала, от които 20 за източване на вода, 10 за отсичане на дървета и 5 за спасяване на хора и преместване на безопасно място.

В Северна Евбея работят всички екипи на пожарната служба, като на помощ са се притекли части на армията и танк.

На острова се намира и министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас.

Проблеми от лошото време възникнаха и в префектура Атика. От съображения за сигурност някои пътища бяха временно затворени.

 

Вчера жителите на района получиха съобщения чрез спешния номер 112 да избягват ненужни пътувания.

Циклонът „Елиас“ започна постепенно да настъпва в страната от понеделник с проливни дъждове, бури и свлачища в Тесалия, Атика, Евбея, Епир, Пелопонес, Спорадските острови и Йонийските острови. Това е втората подобна стихия в рамките на един месец в Гърция след унищожителния средиземноморски циклон „Даниел“, който отне живота на 16 души и причини неизмерими материални щети, пише БТА.

Нивото на водата във Волос на места достига около метър. Наводнени са къщи, хотели и болницата в града. Водата отнесе много автомобили. Хотелиери търсят помощ от пожарната и Гражданска защита. Преляха реки в областта.

Кметът на град Волос отправи молба към съгражданите си да не излизат от домовете:

„Вижте до къде достигна водата. След малко ще залее улиците. Ще завлече хора. Водата достига до моста. Моля ви да останете по домовете си. Не излизайте навън. Рискът е много голям. Пазете живота си. Моля ви да не излизате“. Полицията спря движението в града.

Циклонът „Елиас“, който връхлита Гърция с обилни валежи и гръмотевични бури, засяга силно префектура Евбея в Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. Очаква се днес да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция.

 

Поради силните валежи някои райони в Евбея останаха блокирани, а пътищата се превърнаха в реки. Особено внимание е насочено към района Мандуди, тъй като има опасност от преливане на река Киреас. Огромни проблеми създават и мълниите, градушките и силните ветрове. Призовават се гражданите да останат по домовете си, тъй като водата на много места е достигнала един метър. Много райони са без ток и вода, а някои къщи са наводнени, предаде БТА.

Циклонът „Елиас“ започна постепенно да настъпва в страната от понеделник с проливни дъждове, бури и свлачища в Тесалия, Атика, Евбея, Епир, Пелопонес, Спорадските острови и Йонийските острови. Това е втората подобна стихия в рамките на един месец в Гърция след унищожителния средиземноморски циклон „Даниел“, който отне живота на 16 души и причини неизмерими материални щети.

Какво се случва в Гърция ?

Една от главните причини за тези валежи са по-топлите води в Средиземно и Егейско море. Определено климата в Средиземно море се е изменил за последните 20 години, но главна роля изиграва и орографията в Централна Гърция. По-достъпно казано въздушната маса биваше „принудително издигана“ в планинските райони, като тя се изваляваше.

Конвективните процеси при такива обстановки се влияят силно от наличието на орография. В близост до тях се създават вертикални движения.
Валежите от този тип конвекция са интензивни, но краткотрайни.

 

Количествата валежи паднали за период от 36 часа във Волос и Лариса надминаха 300л./кв.м за период от 24 часа.

Добавете Вашия коментар

TOP