Навръх Гергьовден правят първа копка на параклис в симитлийското село Брежани

06 Май 2015 | 08:28
0 коментара
Общество
Навръх Гергьовден правят първа копка на параклис в симитлийското село Брежани

Навръх Гергьовден в Брежани правят първа копка на параклис, който ще се гради на основите на останки от стара църква. Божият храм, който ще е на високо над селото, при стария стадион, ще бъде наречен на Свети Георги Победоносец, съобщиха от пресцентъра на община Симитли.

Параклисът ще е на основите на малка църква, за която има данни, че е разрушена преди повече от 200 години. С дарения на миролюбиви християни и доброволен труд, ще го има отново божият храм. Инициатори на богоугодното дело от Брежани, общинският кмет Апостол Апостолов, който е дал дума за помощ и подкрепа при градежа на храма, ще се съберат на мястото към 13.00 часа на обяд за ритуална първа копка.

На Гергьовден, който православните християни почитаме на 6-ти май, ще има традиционно литургия за здраве и в едноименната местност в подножието на връх Пирин в землището на село Сенокос. Там мястото е свято и е белязано от малък параклис, наречен на Св. Георги. По традиция под сянката на боровете в планината се събират много миряни на Гергьовден.

Гергьовден е и храмов празник на църквата в село Черниче.

Там по каноните ще бъде отслужена още рано сутрин тържествена света литургия. От преди обед още започва и празникът за ромите. В парка в село Крупник ще бъде играна гергьовска футболна среща. В ромските махалите в Крупник и Симитли ще бъде почетен най-големия празник за ромите. От 17:00 часа в махалите ще звучи музика за сърцатите жители на общината.

Добавете Вашия коментар

TOP