Наркотиците все по-достъпни сред учениците

15 Октомври 2023 | 10:23
0 коментара
Общество
България
Наркотиците все по-достъпни сред учениците
През изминалата седмица двама ученици бяха заловени да разпространяват наркотици, а в Русе, оказва се, всеки втори единадесетокласник познава човек, който може да му продаде дрога. Младежите се снабдяват с дрога и чрез т. нар. "даркнет" или тъмна мрежа в онлайн пространството, където може да се намери почти всичко. А по–малко от 1 процент от родителите са наясно или се съмняват, че детето им използва наркотици. 

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неясен състав и опасни. "И най-опасното, че бързо се става зависим. И в същото време съдържанието на самите кристали - никой не знае какво има вътре, което е много опасно", твърди Румен Николаев, инициатор на кампания "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", предава NOVA.

Моделът на разпространение бил променен. Вече почти никой не търсел дилъри. Търговци ставали самите ученици, признават част от децата в Русе.

"Около 13 процента от децата споменават, че техни съученици им предлагат наркотици, а отделно, ако напишат в Google каквото и да било, дори напоследък райският газ, който е интересен - излизат всякакви сайтове, откъдето абсолютно спокойно можеш да си поръчаш. И тази "даркнет", за която се говори, по която пък за съжаление експертите от МВР им е трудно да установят кой точно ги предлага - лесният достъп им дава възможност да експериментират", твърди Радостина Пейкова, началник на отдел "Здравни дейности“ -Община Русе, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

А възрастовата граница на употребяващите пада до 11-годишна възраст, като родителите нямат представа за това. Затова доброволци започнали кампания за информиране по време на родителски срещи в училищата.

Добавете Вашия коментар

TOP