Най-светите места в България (снимки)

07 Април 2018 | 08:01
0 коментара
Общество

България изобилства от уникални, излъчващи едновременно спокойствие и сила свети места. Някои от тях са световноизвестни, други - познати само на шепа хора. За християните, те се свързани предимно с манастири, храмове и параклиси. И без значение дали си на величествения Рилски манастир или в малка селска църква, те връхлита неописуемо чувство на духовност и магия, до по-силна връзка с Бог. Предлагаме ви разходка из някои от най-светите места, разпръснати по нашите земи:

Бачковският манастир, с. Бачково, Асеновград

Бачковският манастир е вторият по големина и значимост български манастир. Разположен е много удачно на неголяма тераса, вдясно от поречието на Чепеларската река, до с.Бачково, на 10км от Асеновград и 30км от Пловдив. Това го прави изключително лесно достъпен и вероятно е най-посещаваният български манастир. В почивните дни и на големите църковни празници хиляди вярващи, поклонници и туристи посещават Обителта. Идват да се поклонят на светинята или просто да прекарат няколко часа сред манастирския покой или в красивите му околности.

Църква "Свети Пантелеймон", Смолян

Манастирският комплекс "Св. Пантелеймон" се намира на пътя между Пампорово и Смолян. Основан е от българка мюсюлманка, която приема християнството през 1988 г. и се прекръства на Христина. Църквата е изградена с дарения за три години и през 1998 г. е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006 г. на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия.

Рилският манастир, Рила

Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица. Светата обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва. Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител. След смъртта му през 946 г., св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение. Цар Петър (управлявал 927 – 969 г.) пренесъл мощите на Рилския чудотворец в Средец (София) и тогава вероятно той бил канонизиран за светец. Мощите били върнати в Рилската света обител през 1469 г.

Скалната църква "Света Петка", Трън

Скалната църква „Св. Петка” е естествена пещера, намираща се на малко възвишение над извора Ралча, в гр. Трън. Църквата е възстановена от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 г. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена, която е била разрушена. В годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози. Сред местното население е запазено предание, че самата Света Петка (Параскева) - Българска се е укривала тук, гонена от потерия неверниците. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите наближили и св. Петка избягала през процеп в пещерата. Стъпката и ръката ѝ се отпечатали в скалата. Когато преследвачите ѝ намерили питката и се опитват да отчупят от нея, тя се вкаменила. Сега вкаменената питка е обект на почитание. Върху нея поклонниците поставят пари и палят свещи в средата ѝ. В пещерата се стичат капки вода, които се събират в панички. Тази вода се възприема като светена - Света вода и хората си мият очите с нея. Болни хора преспиват в църквата с надеждата да получат изцеление.

Храмът "Св. Антоний", Мелник

 

Църкватa "Св. Антоний" се намира на десет минути пеша от центъра на Мелник. Храмът е паметник на културата с национално значение, и е част от културно-историческия резерват "Мелник". Построен е през 1765 г. Съществува поверие, че патронът на храма - Свети Антоний лекувал душевно болни. Навремето тук са били лекувани психично болните, за което показва запазеният ствол с железни вериги, с които са се връзвали буйстващите. По средата на църквата има специална плоча с двуглавия орел на Патриаршията. Такива са поставяли само там, където лечебните свойства са особено силни. Цялата църква е изписана с цветя, херувими, серафими, ангели. Изключително ценен е иконостасът, иконите (особено "Матер Божия" и "Св. Богородица честнейшую херувим" от XVIIIв) и стенописите.

 

 

Снимки: www.pravoslavie.bg; www.bachkovskimanastir.com; www.portal.ihist.bas.bg; източник: Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP