На прага на зимата: Дефицит на дърва и пелети в страната

01 Ноември 2021 | 17:07
0 коментара
Бизнес
На прага на зимата: Дефицит на дърва и пелети в страната

В Добричко само за месец цепениците поскъпнаха от 160 на 200 лв. за тон

От средата на септември се наблюдава дефицит и поскъпване на дървата за огрев и пелетите, научи „Монитор“.
Рекорден е скокът в цената на пелетите в Кюстендил - само за сравнение през лятото в областния град цената на пелетите е била 370 лв. за тон при 480 лв./т. сега.

По-фрапиращото е, че масово в складовете няма налични пелети, което допълнително притеснява кюстендилци. „Наскоро едно момче си намери румънски пелети. Нямат обяснение защо няма в складовете, казват, че чакат доставки, но количеството, което получават, не достига, защото

има списъци с чакащи по 30 човека и повече“

коментираха запознати.
Подобно е положението и при снабдяването с дърва за зимата. При тях ръстът в цената е с около 10 лв. за куб. спрямо м.г. „В момента кубик метровки букови дърва се предлагат по 80 лв., а нарязаните по 85 лв. за кубик. При дъбовите цена е с 5 лв. отгоре, а именно метровките се предлагат по 85 лв. за кубик, а нарязаните по 90 лв.“, казаха от местен склад за дърва. Чакането обаче е отново с месеци. По-предвидливите кюстендилци, които още лятото си закупиха дървата, нямат този проблем. Тези обаче, които едва сега подават заявки, им се налага да чакат поне до месец декември. „Има твърде много търсене, затова и списъците на чакащите са дълги. При някои от фирмите просто се приемат заявки и при наличие на дърва се извършват доставки на адрес“, обясняват още заети в бранша.
Във Велико Търново цените на дървата, кубик метрови дърва е 75 лв., 8 кубика в камион струват по 600 лв. На този етап няма повишаване на цените, но се носи слух, че от следващата година държавата щяла да въведе забрана за сеч в горите и

това кара хората да купуват по 2-3 камиона

Цената на нарязани и нацепени дърва е пак около 600 лв. за камион, но запознати обясняват, че това не е добър вариант, тъй като търговците удрят в количеството, като продават 6-7 кубика за 8. При пелетите има известно увеличение с около 50-60 до 100 лв. на тон.
Само за месец цената на дървата за огрев в Пазарджишко подгони 120 лв. за кубик. От габъра сухи, нарязани и нацепени на палет от 1 кубик излиза по 100 лв. Хората масово предпочитат нарязаните, вместо да плащат допълнително по 10 лв. на кубик, колкото искат частници за рязане. 10 кубика дърва за огрев обаче са крайно недостатъчни, за да може да се грее през зимата едно 4-членно семейство. При въглищата най-предпочитани са донбаските, но и при тях има поскъпване - 480 лева струва тон от горивото.
Някои фирми предлагат и безплатен транспорт на дърва и въглища не по-далеч от 5 километра.
По-добро е положението в Бургас, където вече има редовни доставки на дърва за огрев.

За тях обаче се чака около седмица

Заявките стават с предварително записване. Цената на тон нарязани и нацепени дърва е 190 лева на тон по частните складове. Горското стопанство ги продава за 115 лева, но ненацепени. Пелетите обаче са на свършване. В момента разфасовки от 15 кг се продават на цена от 10.90 лв. до 12.00 лева. Само преди месец цената им беше с 30% надолу. Търговците предупреждават, че цените вероятно ще продължат да растат.

Затова и хората се презапасяват

което неминуемо ще доведе до дефицит на пазара. Проблемът с доставките на дърва по селата също е на път да се реши окончателно. От община Созопол заявиха, че са започнали доставките на дърва за огрев по график и до края на ноември всички села в общината ще бъдат снабдени. Местните власти обаче предупредиха, че вероятно ще актуализират цените.
Цената на тон дърва в Добрич и района пък скочи от 160 на 200 лева само за по-малко от месец.
От земеделското министерство информираха, че към 15 октомври държавните горски предприятия чрез техните териториални поделения са реализирали продажба на общо 1,507 млн. плътни куб. метра дървесина от категорията „дърва“ (2,685 млн. пространствени куб. м) на юридически лица и еднолични търговци, чрез които те също достигат на свободния пазар. Оттам отчитат традиционно завишено търсене на дърва. При пет от общо шестте държавни горски предприятия планираните за предоставяне количества надвишават отчетените реализирани за предходната 2020 година - общо със 140 хил. пространствени куб. М, или с около една десета повече от миналата година.

Добавете Вашия коментар

TOP