Модерна 5 - етажна сграда грейва на мястото на тютюневите складове в центъра на Благоевград

01 Март 2018 | 18:16
0 коментара
Бизнес

100-годишната сграда в центъра на Благоевград, известна като тютюневия монопол, обявена за паметник на културата, ще бъде съборена и на нейно място ще се построи нова в същия архитектурен стил.

Градежът започва, след като бизнесменът Людмил Коцев получи заветното разрешение за строеж с цената на съдебна битка, продължила 3 години и половина. Той получава отстъпено право на строеж през 2014 г. от шестимата съсобственици на наследствения имот, построен от техния дядо Панайот Тасев, някогашен кмет на Горна Джумая.

Видният търговец е директор на тютюневата фирма „Никотея“ и собственик на тютюневите складове, които строи през 1919 г., 4 години след легендарния хотел „Лондон“ на главната улица, в която е гостувал Дан Колов.

Един век след това сградата е на път да възкръсне от руините като птицата феникс с ново предназначение – магазини на партера, офиси и жилища. Договорът за суперфиция е подписан след одобрено строително разрешение от общината и Людмил Коцев, който е управител на фирма за лизингови автомобили, дава 20 000 лв. за изграждане на улица край старата сграда.

Начинанието внезапно е стопирано, тъй като РДНСК и общината не одобряват инвестиционния проект заради това, че надвишава с 1 етаж строителното разрешение и не отговарял на ПУП и трябва да бъде коригиран.

Людмил Коцев завежда дело в Административен съд – Благоевград, което печели, като съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева отменя отказа на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев за одобряване на инвестиционния проект и връща преписката за ново произнасяне. Решението е потвърдено от ВАС, но не е изпълнено. През октомври 2016 г. бизнесменът прави случая медийно достояние.

„4 пъти подавам заявления до главния архитект, в което го приканвам да спази съдебно решение на ВАС от 9 август 2016 г., нищо не се прави. Сезирал съм и прокуратурата”, обяснява тогава пред „Струма“ бизнесменът Людмил Коцев.

През декември същата година инвестиционният проект е одобрен от РДНСК, но главният архитект Васил Тинчев не е съгласен, издава повторен отказ и обжалва заповедта на РДНСК в Административен съд. Делото е разгледано от съдия Иван Петков, който отхвърля жалбата на гл. архитект, отменя отказа му и връща преписката за повторно разглеждане.

В решението си съдията дава изрични указания за одобряване на инвестиционния проект: „За да се избегне всякакво съмнение или неразбиране относно следващите се от главния архитект на община Благоевград последващи действия, във връзка с повторния му отменен отказ за одобрение на внесения инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж, на същия следва да се укаже, че при третото си произнасяне по процесната преписка, следва да одобри внесения със заявление вх. № 01085-110/ 24. 09. 2014г. инвестиционен проект за строеж “Цялостна реконструкция и преизграждане на съществуваща сграда с идентификатор 04279. 612. 167. 1 в УПИ XVI-6395, кв. 117 по плана на ЦГЧ – Благоевград и да издаде исканото за него разрешение за строеж, предвид липсата на пречки за това”.

Решението е потвърдено от ВАС. Между двете дела бизнесменът Людмил Коцев завежда и трето, този път срещу заповедта на кмета Атанас Камбитов от месец март 2016 г. за демонтиране на сградата, която е една от най-опасните, тъй като е изградена от гредоред и се руши. На собствениците, сред които е и шефката на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, и на Людмил Коцев е даден 30- дневен срок сами да я блъснат поради опасност от саморазрушаване. В хода на делото адвокатите им правят искане делото временно да бъде спряно, докато не се произнесе ВАС по първия казус. Тяхната теза е, че ако заповедта за демонтиране влезе в сила за цялата сграда, ще обезсмисли издаването на строителното разрешение за нейната реконструкция и най-вече преустройство. Впоследствие делото е възобновено и кметската заповед за разрушаване на сградата е отменена с решение на съдия Стоянка Пишиева, тъй като заключението на вещо лице, изготвило съдебно-техническа експертиза, е, че няма опасност от самосрутване. Решението се обжалва във ВАС.

Докато Людмил Коцев преодолява препятствията чрез съдебни дела, бившата директорка на НХГ Севдана Марковска блъсна малката сграда в съседство, наследена от нейния дядо Панайот Тасев, и започна да строи. Условието и тук е да се запази архитектурният облик на сградата, ползвана в миналото като манипулационна, тъй като е паметник на културата.

Севдана Марковска успява да си върне собствеността по Закона за реституцията през 1991 г. като една от наследниците на бившия кмет на Горна Джумая, но и тя е принудена да воюва с институциите близо четвърт век. След разговори с 5 главни архитекти на общината успява да получи картбланш за строеж на нова сграда, в която ще има магазини, офиси и жилища. Тъй като не можеше да строи, без да бъде разрушена другата, по-голяма сграда, наследена от нейните братовчеди, са наложи да изчака, но впоследствие мина на вариант „Б“ и започна да гради до нея.

„Сагата беше дълга и тежка, но накрая спечелих с 3:0, защото законът е на наша страна. Когато сградата е паметник на културата и имаме одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата, срокът за издаване на строително разрешение е от 7 дни”, заяви Людмил Коцев.

Сега той е в готовност да започне да гради 5-етажната сграда и тъй като няма опит в строителството, ще наеме фирма строител.

Имотът на ул. „Христо Татарчев” е до градската градина, в топцентъра на Благоевград./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP