Младежи от Благоевград се учиха как да разпознават фалшивите новини

22 Февруари 2024 | 15:19
0 коментара
Общество
Благоевград
Младежи от Благоевград се учиха как да разпознават фалшивите новини

Дванадесетокласници от благоевградските гимназии и студенти в първи и втори курс се включиха в обучение за проверка на фактите, организирано от Бюрото на Европейския парламент в България. В рамките на обучението младежите се запознаха с разликите между европейските институции, тяхната функция, как се вземат решенията на европейско ниво и каква е ролята на държавите при вземане на тези решения. Пред младите хора беше представено и конкретно как тези решения повлияват на живота на европейците, както и по какъв начин гражданите на Европа могат да влияят на решенията.

 

С редица примери и практически занимания ученици и студенти обогатиха знанията си във връзка с проверка на фактите и разпознаване на фалшиви, подвеждащи и манипулативни новини. Пред младите хора доц. Ралица Ковачева говори за дезинформацията, фалшивите новини и проверката на фактите.

 

Петър Димов от Професионалната гимназия по икономика „Ичко Бойчев“ в Благоевград каза за БТА, че причината да участва в днешната среща е да подобри уменията си, свързани с разграничаване на фалшивата информация от истинската. В днешно време сме затрупани с много фалшива информация в интернет, често попадаме на фалшиви новини, посочи ученикът. За да е сигурен в информацията, която получава, Петър разказа, че се доверява на по-големи медии.

Неговият съученик Георги Братков разказа, че има искрен интерес към европейските институции и е заинтересован от бъдещето на Европа. Според него много млади хора не умеят да разграничават истинските от фалшивите новини, а ключово в изграждането на критично мислене е с търсене на допълнителна информация, проверка на фактите и активно обучение.

Обучение за проверка на фактите Бюрото на Европейския парламент в България организира в няколко български града, като вече се проведе едно в София, а второто е в Благоевград, каза за БТА пресаташето на Бюрото Калина Върбанова. Предстоят обучения и в Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас и Варна.

Това, което много ме радва е, че младите хора, които присъстват днес на обучението, са запознати с това какво представлява дезинформацията и как може да навреди, виждам критично мислене, каза още Калина Върбанова. Тя посочи, че акцент на срещите е разговор за дезинформацията по принцип, „която ни кара да правим грешни и неинформирани решения, разчитайки на нашите емоции“. Наред с това срещите са насочени и към дезинформацията в контекста на предстоящите европейски избори през юни тази година.

В края на днешното обучение младежите конструираха умален вариант на тяхната представа за бъдещето на Европа.

Добавете Вашия коментар

TOP