Мариела Китова, „SOS-ПТП“: 39 души са загинали и 430 са ранени при катастрофи на територията на област Благоевград през 2016 година

28 Февруари 2017 | 03:08
0 коментара
Общество

39 души са загинали и 430 са ранени при катастрофи на територията на Благоевградска област през 2016 година. Това каза за „Фокус“ Мариела Китова, координатор на Сдружение „SOS-ПТП“ за Югозападна България.

По думите й общо броят на инцидентите за посочения период е 364.

„За съжаление се наблюдава увеличаване и на броя на катастрофите, на ранените и на загиналите през изминалата година, в сравнение с 2015 година за областта, когато инцидентите са с 61 по-малко, 53 души по- малко са ранени и 5 човека по-малко са загубили живота си. За град Благоевград данните сочат, че през 2016 година са се случили 141 катастрофи със 149 пострадали и 5 загинали души“, посочи тя.

Мариела Китова добави, че в страната във и извън населените места битуват агресия, саморазправа, незачитане и непознаване на правилата, липса на толерантност, чувство за безнаказаност и според нея най-лошото е, че хората не осъзнават, че никой не е застрахован от попадане в подобна критична ситуация, каквато е катастрофата.

По думите й всеки от нас, всеки ден е в качеството на участник в пътното движение – като водач, пътник или пешеходец, и като част от тази обща система, за всеки от нас има рискове да бъдем засегнати и нашето собствено поведение е определящо за степента на риска, в който попадаме.

"Общо 28 деца са загинали, а 1160 са били ранени при пътни инциденти в страната през 2016 година", каза още М. Китова и уточни, че е значителен броят на пострадалите деца до 17-годишна възраст, като най-много са ранените на възраст между 6 и 14 години.

„През изминалата година най-голям брой загинали и ранени души като водачи, пътници и пешеходци, има в най-активната възрастова група между 25 и 64 години, като има повече пострадали и загинали мъже. Най-много инциденти са настъпвали в петъците,а най-малко в неделя“, допълни Мариела Китова.

Според нея в крайна сметка промените в правилата, актуализирането на нормативните изисквания, засилените проверки на пътна полиция, дейностите по превенция и информация, все още не са достатъчни и не водят до желаните резултати и до изпълняване на целите, заложени в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България.

Добавете Вашия коментар

TOP