Малин Бистрин: Пазим банската традиция от капама с кренвирш и домат

07 Януари 2019 | 07:59
0 коментара
Любопитно

Да се въведат минимални цени за категориите, предлага председателят на Съюза на туристическия бизнес, който е и съветник на министър Ангелкова

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, който е общински съветник от ГЕРБ, влезе в екипа на министър Николина Ангелкова в началото на октомври. Малко преди това пък бе избран за зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с ресор „Планински и винен туризъм“.

В бранша е от 1994 г., когато създава една от първите частни механи в курорта – „Молерите“, която по-късно става част от едноименния хотелски комплекс.
Освен общественик Бистрин е запален сомелиер и колекционер на вино. В избата си той съхранява повече от 1500 бутилки с различен етикет, а сред интериорната украса там е и майсторското свидетелство на дядо му Малин, който е бил тачен бъчвар в целия Пирински регион.

Елица ИЛЧЕВА
- Г-н Бистрин, зимата вече се доближава до финала си, макар последните дни да вали доста сняг. Как оценявате сезона към момента?
- Сезонът върви нормално. За някои е по-успешен, за други – по-малко. Според мен всичко зависи от това с какви очаквания тръгва даден хотелиер например и каква е предварителната му подготовка. Тя е изключително важна в нашия бранш. Ние сме тук, на място, няма къде да отидем и спасението ни е да се развиваме.
- Част от този стремеж беше създаването преди година и половина на сдружение „Уникално Банско“, нали така? Има ли ефект от него днес?
- Както е известно, 14 механи, които са собственост на банскалии, се обединихме с идеалната цел да пазим традициите и автентичната кухня тук. За да не се стига дотам да се слага кренвирш и домат в капама. Защото,

когато тукашна гозба се предлага с импровизации, вкусът на Банско не може да се усети

А той е нещо, с което се гордеем, което наистина е уникално. Затова и в логото ни е гърне с капама, като от парата, която излиза, се вие надписът „Уникално Банско“. Продължаваме да реализираме нови идеи. Последната е тази, за която вече съобщихте в предишния ви брой – ще направим голяма дървена лъжица, която ще сложим в центъра на града. И да, това ще бъде най-голямата лъжица в света и ще кандидатстваме с нея за „Гинес“. Ще я изработят студентите по дървопластика от Великотърновския университет, които идват всяка година в Банско. 
- Как се финансира проектът?
- Скъпо ще струва, но ще си съберем пари. Всички собственици на 14-те механи в сдружението участват и ще го направим. 
- И тук идва големият въпрос – че уникалното винаги струва повече. В началото на настоящата зима кметът Георги Икономов призова бизнеса да вдигнете цените и нивото на курорта. Как се прие тази идея от вас и колегите ви?
- Абсолютен факт е, че ако искаме да се развиваме като елитна дестинация, трябва да расте стандартът. С нискокатегорийни заведения и хотели това не се постига. Крайно време е да се отделим от мястото си – да осъзнаем, че имаме прекрасна природа, прекрасна хотелска база и заведения, но трябва да превърнем и нивото на обслужване, в достойно за средноевропейски курорт. Това е нашата цел –

да избягаме от имиджа на евтин курорт

и да се стремим да бъдем до най-добрите в Европа.
- Банско вече неведнъж е поставяно в десетката на най-добрите...
- Вярно е, но имаме още много работа и спрем ли се, ще изгубим позиции. Както е вярно и това, че решим ли да тръгнем нагоре с цени и качество, ще има стрес, ще загубим част от туристите, но не може всичко в едно и трябва да знаем какво искаме и да мислим дългосрочно, а не ден за ден.
- А има ли единодушие по темата сред бранша?
- В последните месеци, след като и г-н Икономов прие да сподели нашите приоритети с обществеността и каза гласно, че тази е посоката, в която ще върви и общината, вече като че ли се осъзна, че това е правилният път. 
- Той всъщност ви направи услуга, като изказа на глас нещо, което няма да се хареса на мнозина, а именно да се вдигат цените. Дали е правилно да се тръгне от цените обаче?
- В Банско идват много млади хора, които тук учат занаят. И ние тези хора трябва да можем, след като сме ги обучавали, и да ги задържим, а не да ги изпускаме да вървят в чужбина. Единственият начин това да се случи, е да им даваме високи заплати. С прилични възнаграждения никой няма да отиде другаде, защото тук всичко им харесва на младите. Затова не разбирам онези, които се правят, че не схващат нуждата от втора кабинка. И съм съгласен с Христо Стоичков, който казва – не един, а пет лифта трябва да има. А ние като сиромаси се молим за един, и пак нищо.
- Вече толкова е наболяла тази тема, че дори нямате търпение да ви зададат въпрос по нея. След събитията от януари и сякаш последвалото сега затишие смятате ли, че този път наистина лифта ще го бъде, или за поредна година е добро пожелание?
- Искрено се надявам да стане. Всичко, разбира се, трябва да е по нормите, законотворецът трябва да създаде рамката, правилата, които ние да спазим, но не и да ни блокира.
- Николина Ангелкова ви включи в екипа си. За какво си говорят министър и съветник?
- Покани ме като професионалист, като човек от бранша. Имам 27-годишен опит в туризма и това ми дава самочувствие да изказвам мнение. Контактите ми с колегите са постоянни, чертаем проблемите детайлно и ги поднасяме. Давам само експертни съвети на тема планински туризъм.
- Преди вас и Марк Жирардели беше съветник.
- Да, отговорно е да седнеш на стола на носител на 5 Световни купи по ски и истинска легенда в спорта.
- Кои са най-болните проблеми на бранша?
- Те са различни по места, но тук определено

няма по-голям проблем от липсата на втори лифт

Сериозна е и борбата със сивия сектор. Ние помагаме на държавата, плащаме данъци, защото имаме интерес да е чисто и светло по улиците, да се поддържа градът, да се развива инфраструктурата. И в един момент идва някой отвън да се възползва от създаденото, да вземе едни средства, които да си сложи в джоба, и да си замине. А на всичко отгоре и да ни подбива и цените, и имиджа.
- Много от колегите ви и особено ресторантьорите смятат, че трябва да се сложи край на ол инклузива, съгласен ли сте?
- Факт е, че в Турция вече се избягва, а в Гърция пък съвсем го няма. Дори има негласни минимални цени, които ние пък искаме да ги вкараме в закона като мярка, която да защити бизнеса. Моя идея, която сега се обсъжда на ниво държава, е да се въведат прагове в категориите. При сега съществуващото положение в някои моменти 5-звездните хотели вземат хляба на 3-звездните. Защото пресират отгоре с ниски оферти. А за да функционира обект, независимо дали с 3, 4 или 5 звезди, трябва да има една сигурност, че законът го протектира с минималния праг, а следващият под него също притежава своя жизнен минимум. И

държавата трябва да покаже загриженост за сегментирането на нишите

Да е ясно, че 3 звезди значи едно, 5 звезди – друго. Който смята, че продуктът му е добър, няма ограничение да качва нагоре. Министър Ангелкова прие идеята и дори създаде работни групи с участие на различни институции, които синхронизират нещата в момента. Ако това стане, то ще донесе и в държавата по-високи приходи. 
- А по-високите приходи ще дойдат от по-високи данъци... И дали няма да ви обвинят, че нарушавате пазарни принципи?
- Ако се определи себестойността на моя продукт и никой не ми подбива цената, аз искам да внасям повече данъци, защото това значи, че имам повече приходи. Сега сериозно страда дребният бизнес, който по принцип е най-уязвим. Държавата не се меси, тя запазва нишите, за да даде въздух на всеки. Жизненият минимум е важен. И той ще бъде валиден само там, където има струпване и не се работи на добри цени – а това браншът го приема. Минимални цени има при таксиметровите шофьори, при архитекти, при нотариуси. Сигурно ще има и против, но където съм го споделил, одобрява се.източник:Вестник "Банско Утре"

Добавете Вашия коментар

TOP