ЛЪСНА ИСТИНАТА! Проверяващи влязоха в рафтинг комплекс в Кресненското дефиле, оказа се, че няма дори разрешение за водозахранване

30 Април 2023 | 08:09
3 коментара
Общество
Благоевград
ЛЪСНА ИСТИНАТА! Проверяващи влязоха в рафтинг комплекс в Кресненското дефиле, оказа се, че няма дори разрешение за водозахранване

Държавата започна ударно проверки на рафтинг комплекса в Кресненското дефиле. Вчера е извършена съвместна инспекция на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград и РИОСВ, научи „Струма“.

По първоначални данни при проверката са констатирани множество нарушения, сред които дори нерегламентирано водозахранване. Установено е, че рафтинг базата с над 15 постройки, бунгала, бар, сервизни помещения и др. е водоснабдена, въпреки че не е издавано официално разрешително за водоползване. Контролните органи тепърва ще изследват откъде и по какъв начин е направено водозахранването.

По повод вчерашната проверка отправихме следните въпроси към директора на БДЗБР Станислава Иванова: „Регламентирана ли е туристическата дейност и предоставянето на платени услуги от страна на рафтинг организацията в района на Кресненското дефиле? Има ли издадено разрешение от БДЗБР за ползване? Има ли определени зони за спорт и рекреация в района, каквото е изискването на Закона за водите? Предвижда ли се проверка на организацията по рафтинг за спазването на законодателството в района на Кресненското дефиле?”.

Какви нарушения са констатирани при проверката ще стане ясно след анализ на резултатите. Преди два дни гръмна бомбата, че рафтинг комплексът е незаконен, като вместо от общината има съмнително разрешително за строителство от Горското. Това заяви пред „Струма“ кметът на Симитли Апостол Апостолов, който обясни, че то е издадено преди години от бившия шеф на Горското стопанство Борислав Кутузов, а не от общината, което го прави невалидно. Вчера пък изплува друг скандален факт – за нерегламентирано водозахранване и ползване на вода на „аванта“.  Реката е публична държавна собственост и без разрешителни от РИОСВ – Благоевград, никой няма право да извършва каквато и да било дейност в коритото на река Струма, при това в защитената зона „Кресна – Илинденци“. Не е ясно как комплексът е захранен и с електроенергия. Селището е бизнес проект, зад който стои „Българска федерация по рафтинг“. В него се развива туристическа дейност, без тя да отговаря на изискванията за местата за настаняване и хранене съгласно Закона за туризма. Рафтинг федерацията печели, ползвайки безплатно реката, като за едно спускане с гумена лодка или каяк търсачите на силни усещания заплащат по 60 лв., и то без да получават касов бон. В същото време рафтъри заедно с еколози от години саботират изграждането на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. От няколко месеца започнаха да организират общи протести, два от които пред сградата на Община Кресна, а последно и пред президенството. Интересът на рафтърите е да си остане съществуващият път, за да има лесен достъп до вилното им селище и да ползват река Струма, без да плащат никакви лицензионни такси или наем. Зелените пък лобират за два 15-километрови тунела – проект, зад който стои швейцарска строителна фирма, която има техника за копаене на тунели, каквато в България няма, твърдят от сайта ekonovini.bg . Преди няколко дни се разбра, че екологът Андрей Ковачев и негово НПО, са завели 8 дела във Върховния административен съд срещу завършването на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. И осемте жалби са със сходно съдържание и мотиви. Според официалната статистика през последните 14 години в Кресненското дефиле при катастрофи са загинали 71 човека, а тежко ранените са 386. 15-км отсечка се е превърнала в най-смъртоносната, като преди години дори самият жалбоподател Ковачев заедно с покойния алпинист Боян Петров бяха блъснати от румънски автомобил в дефилето и пострадаха тежко. Освен че е най-смъртоносната, това е една от най-натоварените отсечки в България.

 

Освен това одобреният проект за АМ „Струма” е преминал всички български и европейски процедури, които гарантират за неговата природосъобразност – екологична оценка, мерки за опазване на зоните от „Натура”, приети от Националния съвет по биологично разнообразие и Европейската комисия, както и становища на Бернската конвенция, която многократно отказва да образува дело по случая въпреки огромния натиск на зелените, защото не открива нарушения.

АМ „Струма” освен че е изключително важна за региона и България, е от общоевропейско значение – свързва две столици на държави от ЕС, Атина и София, част е от изключително важния общоевропейски транспортен коридор №4, който свързва Германия през Балканския полуостров с пристанищния град Солун и Егейско море. Тя свързва и река Дунав чрез пристанището във Видин с Бяло море.

Както „Струма“ вече писа, срокът на ОВОС за строителството на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле изтича на 23 май. Ако МОСВ и МРРБ не задействат проекта, може да се наложи страната ни да връща средствата не само за незавършената до момента отсечка, но и всички дадени ни пари от Европа за аутобана, или общо над 1,6 млрд. лв.

Struma.bg

Добавени коментари

Асене публикува:
30 Април 2023 | 21:17
Истина ли е, всичко тома, е ИСТИНА е!!! За какви свирки говориш тогава?????
Асен публикува:
30 Април 2023 | 18:20
Някой пак дяла свирки
Ина публикува:
30 Април 2023 | 17:21
Най-после!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP