Кървава луна освети кръста над Благоевград!

31 Януари 2018 | 19:39
0 коментара
Общество

Феноменалното явление Кървава луна освети кръста над Благоевград тази вечер. 

Вечерното небе поднесе рядък троен спектакъл на благоевградчани – суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. 

Рядкото застъпване на астрономически явления е наречено „Супер синя кървава Луна“ и не е наблюдавано от над 150 години.

Пълната луна се нарича Суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 хил. километра от Земята. 

Синя луна е второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Съвпадащото с него пълно лунно затъмнение ще придаде на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Именно тогава от Земята ще бъдат видими едновременно кървава и синя суперлуна, тъй като само една нощ преди това земният спътник ще се намира и в най-близката точка от орбитата си спрямо планетата.

Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са много. 

В исляма например денонощието започва с нейния изгрев. За много култури тя е източник на магическа сила. В древногръцката митология с Луната е свързана Хеката, почитана като богиня на подземния свят. За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че трябва да бъде призовавана при правенето и развалянето на магии, но и за облекчаване на родилните мъки. 

В Америка пък ацтеките смятали, че луната е бог от мъжки пол – Тексистекатъл. За европейците през средновековието Луната била източник на страх, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони. 

В Библията хора, умствено или телесно болни, за които се вярвало, че се мъчат най-много при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През средновековието Луната се свързва и с мита за върколаците – хора превръщащи се в човекоядни вълци при пълнолуние. Тези вярвания са свързани с друг мит – че вълците вият към земния спътник, което всъщност не е вярно. 

Виенето е свързано с многобройни социални функции и общуването в глутницата. То достига сезонен пик през зимните месеци, по време на ухажването и развъждането. Ето защо за древните хора е било логично да свързват виенето на вълците с пълнолунието през януари.

Снимки : Божидар Стоилов

Добавете Вашия коментар

TOP