Крум Зарков към Гешев: Потвърждаваме, че БСП иска Вашата оставка

14 Октомври 2020 | 21:32
0 коментара
Политика

Потвърждаваме, че БСП иска Вашата оставка. Вие имате склонност на всяка критика да отговаряте с обвинение.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев по повод дейността на прокуратурата в периода януари – август, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Много пъти се обърнахте към мен относно ситуацията във Франция. Живял съм 10 години там, образовах се там, видях много неща – видях как повдигат обвинения и издават присъди на действащи политици. Това, което не видях обаче, след 10 години следване и асистентство по право във Франция, е какво е френският главен прокурор. Във Франция за прокуратурата не се вижда много в новините - освен когато се издаде присъдата“, коментира Зарков.

Зам.-председателят на левицата открои три големи проблеми на прокуратурата - непрекъснатите опасения от проява на двоен стандарт, правомощията на прокуратурата и недосегаемостта на главния прокурор и на прокурорите като цяло.

„Каква е разликата, за прокуратурата, между кореспонденцията на Божков и премиера Борисов и на кореспонденцията между Божков с народен представител от опозицията? И в двата случая става въпрос за укриващо се лице, за обвиняем, срещу когото има повдигнати обвинения. В единия случай се отнасяте с пренебрежение в публичното си говорене, в другия – считате го за достатъчно важно, за да го публикувате на страницата на прокуратурата“, подчерта Зарков.

„Кой информира медиите за това, че ще арестувате Нено Димов? С какво показното му задържане помогна на обвинението спрямо него? С какво зрелищното нахлуване в президентството допринесе за разследването спрямо неговите съветници? С какво помогна в аспекта на процедурата по наказателно преследване, с която сте ангажиран?“, попита още народният представител.

По отношение на правомощията на прокуратурата, той обърна внимание, че докладът акцентира върху серия от проверки, но вътре не фигурира специализираното правосъдие, включително специализирана прокуратура.

„Има ли данни в колко случая първоначалната квалификация за организирана престъпна група, с която делото е станало подсъдно на специализираната прокуратура, в крайна сметка е била оправдана от съда? Има доста случаи, където човекът е осъден, но не за организирана престъпна група. Деянието е преквалифицирано. Ако то беше преквалифицирано първоначално от прокурора по този начин, нямаше да е подсъдно на специализираната прокуратура.“

По отношение на недосегаемостта на прокурора, зам.-председателят на ПГ на левицата коментира: „Това е въпрос, който се повдига редовно в мониторинговия механизъм, в доклада, в публичното пространство. Има конституционно решение, единствено бившият министър на правосъдието като че ли не знаеше, че по принцип няма правна пречка всеки прокурор да разследва главния. Наистина ли вярвате, че това в момента е възможно? Кой прокурор в момента би могъл да провери дали са спазени разпоредбите на НПК и НК по отношение на начина, по който прокуратурата борави със СРС и начина, по който ги разпространява?“

„Уважаеми г-н Гешев, Вие често си служите с квалификации извън наказателното право. Например „олигарх“. Това също е по отношение на двойните стандарти. Кои са олигарсите в България? Срещу всички олигарси ли вече повдигнахте обвинение или предприехте действия? Или има добри и лоши олигарси? Това е много голям въпрос“, констатира още Зарков.

„Приемам представения от главния прокурор доклад, който съдържа основно статистически данни, като основа и повод за една по-широка дискусия - по дейността, по публичните послания и по бъдещите намерения на главния прокурор и на ръководената от него институция“, заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев.

„В последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България е отделено значително място за ролята на главния прокурор по отношение на отчетността, прозрачността. Това е национален въпрос и вярвам, че решаването на въпросите, поставени в доклада, е от интерес на всяка една институция. Въпросът ми е в тази връзка е - въпреки тълкувателното решение на Конституционния съд, смятате ли, г-н Гешев, да участвате активно в търсенето на най-добрите решения на въпросите от доклада и смятате ли, че той може да бъде решен без промени в глава "Съдебна власт" на Конституцията“.

Зам.-председателят на Народното събрание припомни думи на предшественика на Иван Гешев по повод КТБ - че е иззет списък с политици, които са получавали нерегламентирано средства от банката. „Тази тема заглъхна, въпреки че беше поставяна от нашата политическа група. Може ли да потвърдите, че има такъв списък и готов ли сте да го огласите, и как това може да се използва като елемент на борбата с корупция по високите етажи?“, попита Вигенин.

„Медии поставиха въпроси за разследвания срещу бивш финансов министър. Според публикациите не са получени отговори, а са изминали близо 2 години – на какво се дължат подобни разминавания?“, попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.

Той цитира резолюцията на Европейския парламент, според която през изминалите месеци българските граждани са станали свидетели на голям брой твърдения за корупция по високите етажи на властта, някои от които пряко засягат и министър-председателя. „Това според нас е емблематичен пример за въпрос от висок обществен интерес, за който не можем да се информираме добре от настоящия доклад. Има твърдения, че записите са автентични, медиите тиражират теза, че разследване се води по отношение на автентичността на записите, но не се разследва дали се съдържат данни за извършени престъпления. Казусът напусна България и носи имиджови вреди навън“, подчерта Божанков.

„Важна тема за нашето общество е разходването на публичен ресурс чрез обществени поръчки. Публичен дебат събуди поръчка за закупуване на два джипа от прокуратурата, според изисквания, които силно ограничават конкуренцията. Какво е становището Ви по този въпрос“, попита депутатът от левицата. Той подчерта, че казусът „Апартаментгейт“ не е намерил развитие в България и е станал обект на резолюцията на ЕП. „Какво пречи да се стигне до обективната истина и ангажиране на отговорност?“, попита в тази връзка социалистът.

„Водят ли се разследвания по отношение на превишаване на правомощия от органи на МВР по време на протестите? Станалата също публично известна тема – „Къщата за гости“, не фигурира в доклада Ви“, акцентира Божанков и обърна внимание, че това е казус, свързан с разходване на значителни европейски средства.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP