Ковид-паника в Пиринско! Препоръчван от джипитата антибиотик Азакс свърши в аптеките

13 Ноември 2020 | 22:52
0 коментара
Общество

Антибиотикът Азакс, който се изписва при инфекции на дихателните пътища, свърши в аптечната мрежа на Югозапада. Това установи репортерска проверка на Pirinsko.com в област Благоевград след сигнал на читатели.

Обяснението за липсата му на фармацевтите в аптеките е, че в пика на пандемията това е най-често изписваният антибиотик от личните лекари, тъй като е с широк антибактериален спектър. Медикаментът е на таблетки по 3 и по 5, които се пият по една на ден, но заради коронакризата всички количества са изчерпани. В аптеките се предлагат негови аналози, като азитромицин, азитрокс, сумамед, които съдържат същата основна съставка.

„В началото на пандемията от Ковид-19 най-бързо свършиха маските, дезинфектантите, спиртът, сега се забелязва дефицит на антивирусните препарати като авирон, както и на аспирин и антистенокардин“, потвърди фармацевт.

В аптечната мрежа в Разлог има недостиг на някои медикаменти като антибиотици от групата "Азитромецин" и противовирусния препарат "Авирон Рапид". Само за няколко дни са изкупени големи количества, много хора са се и презапасили, което е причина сега да има известен дефицит.

Според магистър фармацевт Петър Щерянов, който снабдява и МБАЛ Разлог с медикаменти, в това число и тези за лечение на коронавирус, в момента ситуацията е такава – зареждат се по около десет опаковки, което е за първите десет клиенти, които потърсят. Той намира за абсолютно неоправдано купуването на големи количества, предвид това, че има определена доза, при която може да се взима лекарствения продукт, и то при консултация с лекар, как да бъде комбинирано с други подобни. Останалите от продуктовия лист, който се ползва от медици при лечение на COVID – селен, цинк, витамин С, аспирин С и др., засега се намират по-лесно. Въпреки отчетения известен недостиг, ситуацията се подобрява в сравнение със средата на миналата седмица, когато имаше пик на постъпили заболели в МБАЛ Разлог и жители на общината масово са купували лекарства в големи количества. Апелът на аптекарите – разлепен и писмено по витрините на аптеки в Разлог е да се купува само нужното количество, без натрупване, за да има за тези, които в даден момент наистина се нуждаят от антибиотик, препарат или друго лекарствено средство.

Според Световната здравна организация Ковид-19 се причинява от вируси, на които антибиотиците не влияят. Въпреки това много лекари дават на пациентите в болниците именно такива, нерядко като превантивно средство. Те искат да предотвратят настъпването на т.нар. суперинфекция – т.е. пациентите да не получат допълнително бактериално заразяване. Препоръката на СЗО е при леките форми на протичане на заболяването антибиотици изобщо да не се предписват. При средните по тежест случаи такъв вид медикамент би трябвало да бъде прилаган едва при съмнения за втора инфекция. И дори при тежките случаи на коронавирус експертите не съветват да се предписват антибиотици като мярка за сигурност. „Профилактичното даване на антибиотици не е препоръчително“, гласи германската директива за интензивно медицинско лечение на пациенти с Ковид-19.

Това становище категорично се споделя и от председателя на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско Константин Качулев, когото потърисхме за повече яснота относно изчезването от аптечната мрежа на антибиотика Азакс.

Ето какво обясни той: „Това, че е свършил от аптечната мрежа, означава, че фирмата вносител много добре си е свършила работата сред общопрактикуващите лекари. Този антибиотик започна да се изписва по-масово от джипитата, отколкото друг път, защото се създаде впечатление, че лекува Ковид-19. Това не е така, защото има много изследвания, че коронавирусът е резистентен към антибиотиците и е напълно излишно да се приема при неубедителни симптоми. Азакс се изписва, за да подпомогне организма при бактериална инфекция. Искам да успокоя хората, че в аптеките има още 5 копия на този антибиотик, утвърдени от Агенцията по лекарствата, които съдържат еднакво активно вещество азитромицин, което се усвоява по един и същ начин от организма. 

"Доста съм запознат по темата, аз бях модератор и водещ на серия събития за Ковид-19 в Българската асоциация за лекарствена информация. Всичко, което работи при Ковид, е изключително по рецепта. Хората, които са безсимптомни, се опитват да намерят рецепта с някакви хвърчащи листа и да се презапасяват с медикаменти, и някъде това минава. При първочални симптоми може да се работи симптоматично – при повишена температура да се понижи. Въпреки че при вирусната инфекция е желателно и полезно да оставим малко температурата да се повишава, защото вирусът по-бавно се развива в тази среда, и това е механизмът организъмът да се пребори. Дебело искам да подчертая, че трябва да внимават възрастните хора, хронично болните, хората, които имат сърдечносъдови проблеми, които са прекарали инсулт, тромбофлебити. Без лекарско предписание може да се взима аспирин протект, който има свойството да пречи на слепването на кръвните клетки, образно казано, и да не се образуват микротромби. Антистенокардинът, който има подобен ефект, обаче е с рецепта, както и антибиотикът азитромицин. Ясно е, че той не лекува Ковид-19, но в голяма степен се изписват да се подпомогне организмът при вторична бактериална инфекция. Научната общност откри, че този антибиотик има отношение върху възпалението на белодробната тъкан, но има и други антибиотици, които влизат в протокола за предпазване от вторична вирусна инфекция. Като обобщение бих казал, че не трябва да се следват никакви съвети за терапия в интернет", допълни Константин Качулев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград и препоръчва на хората да носят маски и да спазват дистанция и дезинфекция.

източник:Pirinsko.com/БНР/Струма

Добавете Вашия коментар

TOP