С почти пет милиона евро само за пътни разходи в периода от 2011 г. до 2016 г. депутатите от Македония са похарчили най-много в региона, сочат данни на изследователската мрежа СКУП.

Това означава, че средно за периода всеки депутат е похарчил 40 000 евро за това, а на годишна база сметката му достига около 6500 евро за бензин, магистрални такси и др.

В България депутатите са похарчили двойно по-малко от македонските си колеги, а в Хърватия, например, едва по около 14 хиляди евро.

В Словения например депутатите имат осигурен безплатен превоз в обществения транспорт, а ако използват личната си кола получават по 15% от цената на бензин с октаново число 95 за всеки изминат километър.

Румънските депутати междувременно имат право на свободен железопътен транспорт, както и на вътрешна авиокомпания в две посоки веднъж седмично. Ако решат да пътуват със собствен автомобил, парите, които получават, са равни на 7,5 литра гориво на 100 километра.

В България проблемът с достигането на работното място е решен генерално. Депутатите, които нямат жилище в София, имат право да използват служебен апартамент, предоставен им от жилищния фонд на Народното събрание, от близо 180 апартамента в столицата. Парламентът покрива и всички разходи за ремонт, оборудване, обезпечаване на апартамента, както и общинските данъци и такси.

Депутатите в България също така имат право на възстановяване на пътни разходи за използване на градски и междуградски обществен транспорт, на частни междуградски автобусни линии, железопътен и воден транспорт, на вътрешни въздушни линии и използване на собствена кола.

Ако депутатът е от избирателна единици на повече от 250 км. от София, има право на най-много 40 самолетни билети, в една посока или обратно, за една година, а на останалите им се признават до 12.

Разходите за пътни разходи на народни представители, използващи собствена кола, когато посещават техните избирателни райони, се уреждат с вътрешен акт на парламента.

Депутатите в Гърция, които живеят извън Атина, също се ползват с възстановяване на пътни разноски. Те имат право на 104 въздушни билета годишно между Атина и техния избирателен район, ако има редовна въздушна линия. Народните избраници също имат право на възстановяване на разходите за наем на автомобил от 1500 евро месечно, а докато са в Атина, парламентът покрива настаняването им в хотел или наемането на апартамент, на стойност до 1000 евро на месец.

Хърватските депутати, които живеят по-далече от 50 км от Загреб, по време на заседанията имат право на ползване на служебни апартаменти, гарсониери и едностайни апартаменти с най-висок наем до 330 евро на месец и режийни разходи от около 65 евро на месец. Разликата в тези суми се поема от законодателите. Що се отнася до пътните разходи, ако народните представители живеят на над 50 и на по-малко от 100 км от Загреб, те получават около 330 евро месечно за транспорт.

В Босна и Херцеговина покриването на пътните разходи на депутатите е регламентирано с наредба, според която, при използване на собствено превозно средство се изплаща възстановяване на разходи, което се получава след като пробегът от местоживеенето до мястото на работа се умножава по 20% от цената на литър бензин, а тази сума се умножава по коефициент 4.

А македонският парламент планира тази година 1,3 милиона евро за пътни разходи, два пъти повече от миналата година.