Кметът Стоянов: Областният управител води война срещу община Благоевград

30 Май 2023 | 13:37
2 коментара
Общество
Благоевград
Кметът Стоянов: Областният управител води война срещу община Благоевград

На фона на скандалите, които тресат държавата, след изтеклия запис от заседание на ПП – ДБ, и в Благоевград войната между Областна администрация и Община се задълбочава. На пресконференция кметът Илко Стоянов заяви, че ще даде поредния пример, в който закона се ползва нецелесъобразно. „Ако в проекта за парк „Бачиново“ можеше да има политика, то когато посегнеш на Индустриална зона – това вече е тероризъм“, каза Стоянов във връзка с поредното върнато решение от областния управител, което е свързано със създаването на Индустриална зона в Зелен дол.

Той припомни, че след затварянето на цигарената фабрика много хора са останали без работа, поради което е трябвало да се намери решение за справяне с проблема. Поради тази причина е провел редица срещи с бизнеса, започнал е и активна работа за създаването на Индустриална зона, която да осигури възможност на бизнеса да работи. „Към Благоевград има интерес от много компании, които искат да отворят работи места и да правят краен продукт. Не по – малко важно е, че благоевградски компании искат да си разширяват дейността в Индустриалната зона. Още в предизборната си кампания бях показал къде предвиждам да има Индустриална зона. Благодарение на съвместната ни работа с Общински съвет Благоевград успяхме да я локализираме и започнахме активна работа. За една година успяхме да постигнем резултати и да се включим във възможността да кандидатстваме за два индустриална парка – Високотехнологичен парк в бившите казарми и Индустриална зона в Зелен дол“, обясни той.

Кметът Стоянов посочи, че за да може да се случи Индустриалната зона в Зелен дол се е наложило да се работи с много бързи темпове. Най – вероятно се очаква да има и няколко извънредни сесии през месец юни, за да може Общината да влезе в сроковете за кандидатстване.

„В закона за индустриалните паркове има едно изключение, когато можеш да преотредиш земи и то е точно за индустриалните паркове. На предната сесия Общински съвет даде положително становище. Все си мислех, че областният управител ще прояви здрав разум, ще надмогне егото си. Очевидно съм надценил възможностите на хората в Областна администрация“, коментира градоначалникът.

Кметът на Благоевград подчерта, че няма да остави случващото се без последици и ще изпрати писма до президента на България Румен Радев и Министерски съвет с въпроса: „До кога общината ще печели дела срещу областния управител, който умишлено вреди на Благоевград“.

На утрешното заседание на Общински съвет Благоевград се очаква решението за Индустриалната зона в Зелен дол да бъде прегласувано, подчерта Стоянов.

По думите на градоначалника всички са свидетели на това колко много решения са били върнати от областния управител. За много от тях съдът категорично е казал, че областният управител няма право да обжалва. „Някой носи отговорност за този човек. Това е назначаема длъжност. Не може така. Не може за всичко да се води война. Изборите са си избори. Тази община трябва да се развива“, уточни Стоянов и допълни, че му се иска местните избори да минат час по – скоро, за да може всички политически амбиции да останат на заден план и да се започне реална работа за развитието на Община Благоевград.

Кметът на Благоевград отбеляза, че очаква Областният управител да се опита да попречи и на изграждането на Високотехнологичния парк в бившите казарми. По отношение на Зелен дол каза, че ще направи всичко възможно да не бъдат изпуснати сроковете и да може проектът да се разлизира.

По време на пресконференцията стана ясно, че към Благоевград проявяват интерес инвеститори от Тайван, Косово и Германия, на които на 2 юни е трябвало да бъде направена презентация на Индустриалната зона. Стоянов посочи, че все пак ще направи среща с въпросните инвеститори, защото най – важно е бъдещето на Благоевград.

В рамките на срещата с медиите бяха коментирани и други актуални теми, сред които куриоза с частния терен срещу общината, който в момента е заграден с ленти. Стана ясно също, че вече има поддадени 80 заявления за саниране на сгради в Благоевград, от които са обработени 70. Утре изтича крайният срок за поддаването на документите, като кметът изрази надежда, че ще успеят да обработят всяко едно заявление./Е 79 нюз

Добавени коментари

Войвода публикува:
01 Юни 2023 | 12:53
Кметът да се оплачи на съпартиеца си Слави Трифонов. Той и Радев са комбина, ще помогне служебното правителство.
Асен публикува:
31 Май 2023 | 10:11
Това психосоциално, кафяво, келеме няма ли да се скрие вече. Целият град му се подиграва

Добавете Вашия коментар

TOP