Кметът на Сандански осъди полицията на 10 хиляди лева за незаконен арест

13 Март 2024 | 09:31
0 коментара
Общество
Благоевград
Кметът на Сандански осъди полицията на 10 хиляди лева за незаконен арест

Кметът на Сандански Атанас Стоянов осъди ОД на МВР – Благоевград да му плати 10 000 лв. като обезщетение за незаконен арест. Припомняме, че той подаде искова молба в Административен съд по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в която претендираше за обезщетение от 15 000 лв. за неимуществени вреди. На толкова градоначалникът бе оценил душевните болки и страдания, които е претърпял, след като в края на изборния ден на 14 ноември 2021 г., когато се провеждаше двоен вот – за президент и парламент, той бе арестуван за 24 ч.

Кметът на Сандански реши да търси правата си, след като полицейската заповед по ЗМВР, с която е задържан, бе отменена от Административен съд – Благоевград, а разследването бе прекратено.

Припомняме, че Атанас Стоянов бе спрян с лекия си автомобил „Ауди“ от полицаи на 14 ноември 2021 г. около 19:30 часа в с. Ново Делчево, община Сандански. При полицейското претърсване в колата е намерен плик, който бе отворен след около 3 ч. в присъствието на прокурор и адвокат, а в него са открити листове със списъци с имена на хора, населени места и цифри, както и сумата от 2240 лв. Кметът Атанас Стоянов бе задържан за 24 ч. в полицейското управление, след което бе освободен без обвинение, а самият той заяви, че пликът не е негов и му е подхвърлен

В списъка е имало имена на починали хора и на такива, които са в чужбина. По случая бяха разпитани множество свидетели, но никой не бе уличил кмета на Сандански в изборна търговия. Кметът определи ареста си като политическо задържане и опит за дискредитиране.

„Бях спрян от органите за проверка, оказах пълно съдействие. Учудващо за мен, бе намерена една чужда вещ, с която аз нямам нищо общо. Един плик, в който се оказаха определена сума и имена на лица. Не подозирам никого, но за мен това е категоричен опит за дискредитиране“, коментира Стоянов часове след като бе освободен от ареста.

Той подаде молба в Районен съд – Сандански за отмяна на заповедта за задържане като незаконосъобразна. На първа инстанция молбата му е отхвърлена, като съдът прие, че заповедта за 24-часовото задържане е законна, защото в нея е посочено, че „има данни за извършено престъпление“.

Не е необходимо тези данни да са пълни или да уличават по категоричен начин лицето в извършеното престъпление, достатъчно е да сочат на обстоятелства, обосноваващи подозрение срещу лицето. От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган е разполагал с данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление“, мотивира се районният съдия Рая Манолева.

Според защитата на кмета заповедта на РУ – Сандански е незаконосъобразна. „В нея няма посочени фактически основания за задържането, такива няма и в преписката към нея. Посочено е единствено и само, че има данни за извършено престъпление. Какви са тези данни в самата заповед, не е посочено“, заяви адвокат Иван Чолаков.

Решението на РС – Сандански бе обжалвано пред Административен съд – Благоевград, който го отмени и вместо това постанови, че полицейската заповед е незаконна. На база на това окончателно решение кметът Атанас Стоянов заведе дело срещу ОД на МВР – Благоевград за обезщетение, което бе разгледано от председателя на Административен съд – Благоевград Стоянка Пишиева-Сахатчиева.

В хода на делото са разпитани шофьорът и домакинът на общината, както и близка семейна приятелка, които свидетелстват за емоционалното състояние на кмета след ареста, който се затворил в себе си, изпитвал срам и бил притеснен за личния и обществения си авторитет. Съдия Пишиева счита за безспорно установено, че Атанас Стоянов е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в безпокойство, тревожност и притеснения в резултат на издадената заповед за задържането му за срок от 24 часа в полицията.

„Самият факт на задържане и фактическо лишаване на лицето от правото на свободно придвижване и изваждането му от нормалната битова среда предполага настъпването на притеснение и психическо напрежение, емоционален стрес, провокиран от поставянето му в изолирана среда, подозрение, че е извършил престъпление, реален страх от последваща репресия, поради което претендираните неимуществени вреди подлежат на обезщетяване. Всяко вмешателство от вида на принудително задържане в личната сфера на човека води до негативно емоционално изживяване, което не се нуждае от специално доказване. Съгласно практиката на Европейския съд по правата на човека такова страдание не е задължително да достигне до нивото на психологическа травма или разстройство, или да има външни признаци или симптоми, и невинаги се поддава на външни доказателства. Създадените за времето на задържане дискомфорт и неудобства произтичат вследствие на изпълнението на незаконосъобразна принудителна административна мярка, каквато по своята същност е заповедта за задържане. Вредите се изразяват освен в ограничение на свободата на движение за неустановен период от време, още и в унижение, неудобство и притеснение.

На фона на заеманата от Стоянов позиция и изградения авторитет в обществото, не са необходими доказателства, за да се направи извод за преживените от него морални и психически страдания. Касае се за кмет на община с авторитет и изградено професионално име, ползващ се с добро име, който в резултат на незаконосъобразно наложеното задържане е преживял психически страдания – скандална репутация, станала достояние на обществото като цяло, доколкото не е спорно, че случаят е широко отразен в местни и централни медии, уронен авторитет, чест, достойнство и добро име”, мотивира се съдия Пишиева. Тя счита за справедливо обезщетение 10 000 лв., което ОД на МВР – Благоевград следва да изплати на Атанас Стоянов. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. /Струма бг

Добавете Вашия коментар

TOP