Кампания за опасни битови отпадъци в Благоевград

22 Април 2024 | 12:50
0 коментара
Общество
Благоевград
Кампания за опасни битови отпадъци в Благоевград
Община Благоевград и "БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, предаде "Фокус“. Тя ще се провежда днес и утре, като отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване.

Днес до 12.30 часа мобилният пункт ще бъде на улица "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград, а от 13:00 до 16:00 часа ще е в ж.к. "Еленово“, улица "Георги Андрейчин“, в района на паркинг пред супермаркет.

Утре от 10:00 до 12:30 часа мобилният пункт ще може да откриете на бул. "Св. Димитър Солунски“ № 26, в района на паркинг пред хипермаркет и от 13:00 до 16:00 часа в ж.к. “Струмско“, ул. "Освобождение“, в района на паркинг пред супермаркет.

Жителите могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци:

- замърсени опаковки – опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества;

- лекарства с изтекъл срок на годност – цитотоксични и цитостатични лекарствени продукти;

-живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри, флуоресцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак;

-домакински препарати и химикали, съдържащи опасни вещества - почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи, реактиви, фотографски химични вещества и смеси;

-лакове и бояджийски материали – лакове, бои, политури, разтворители и разредители за боя, терпентин, лепила, мастила, лепила/адхезиви и смоли, съдържащи опасни вещества.

Изхвърлянето на опасни битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата за отпадъци.

Добавете Вашия коментар

TOP