Какво да пием? Чай, кафе, какао или вода?

22 Март 2024 | 21:03
0 коментара
Любопитно
България
Какво да пием? Чай, кафе, какао или вода?

Някои експерти твърдят, че най-полезната напитка за дълголетието е кафето. Други контрират: не, по-дълго живеят тези, които пият зелен чай. И, разбира се, привържениците на черния чай, които са абсолютно уверени, че именно той и нищо друго не е по-полезно заради съдържанието на ценни вещества. Но има и още: например какаото, което наскоро беше обявено за единствената натурална напитка, съдържаща така ценния за здравето ни витамин D. 

И накрая - чистата вода, която “експертите” по подмладяване съветват да пием с литри... Как да се ориентираме в морето от изследвания и препоръки? Кое е по-полезно от гледна точка на дълголетието и въобще качеството на живота и  здравето? Вижте анализ на експерта по приложни биомедицински технологии и  антивъзрастова медицина, изследователят Юрий Дейгин.

„Най-много изследвания в днешно време в световен мащаб са посветени на две напитки – кафето и алкохола, обяснява експертът. - Алкохолът, спиртните напитки също, логично няма как да попаднат в класацията на полезните напитки. Последните изследвания не потвърждават битуващото и много популярно убеждение, че, виждате ли, алкохолът може да спомогне за удължаването на живота. И то в най-добрия случай, ако се приема в малки дози, които поне не вредят значимо. 

Докато по отношение на кафето ситуацията е съвсем различна. През последните пет години се появиха голям обем данни. Те свидетелстват, че любителите на кафето действително са с по-ниска смъртност като цяло и по-малко летални случаи след сърдечносъдови инциденти.

И не само това, изследвания показват и друг плюс на кафето, а именно че понижава риска от развитие на болест на Алцхаймер и паркинсон. Любителите на кафето по-рядко изпадат в депресия, освен това намалява заболеваемостта сред тях дори от някои видове рак – на черния дроб, на устната кухина, левкемия и меланома.”

Кафето не вреди на здравето и спомага за понижаване на смъртността, ако се употребява разумно. Все пак, ползата от кафето за хората с повишено кръвно налягане и други сърдечносъдови болести изглежда съмнителна. Известно е, че хипертониците са с повишена чувствителност към кофеина, тъй като може да се стигне до опасно повишаване на кръвното им налягане? 

Разбира се, няма как да не го имаме предвид. В някои изследвания действително беше потвърдена връзката на  кафето с повишеното кръвно налягане. Но най-големият обем данни показват, че като цяло, тази напитка не вреди на здравето и действително спомага за понижаване на смъртността, ако се употребява разумно. В т.ч. и да не се пие при повишено кръвно налягане, както и да не се превишава дозата, подходяща индивидуално за всеки човек.

Това са толкова на брой чашки (може да е само една), след изпиването на които се чувствате комфортно, сърцето не бие по-силно, ръцете не треперят. За повечето хора това са 2-3 чашки на ден.   

„Повечето изследвания, посветени на ползата от чая, са проведени, както се досещате, в Китай”, пояснява Юрий Дейгин. - Когато обаче, експертите се заели с големите и сериозни мета-анализи, т.е., започнали да правят обзор по резултати от голям брой научни разработи, изводите се оказали доста противоречиви. В някои успяват да докажат ползата от чая за дълголетието, другаде ефектът се оказал съвсем незначителен.

Като цяло, без да обидя любителите на чая, потвържденията за неговата осезаема полза са по-малко, отколкото от кафето. Но не се притеснявайте, защото ценните ефекти от кафето, макар и съществено да са реални, нерядко се преувеличават. Аз бих казал, че любителите на кафето не са кой знае колко печеливши в това отношение, по-скоро това е един приятен бонус”, пояснява експертът. 

Рискът от смъртност и заболеваемост все пак не се понижава в пъти, а средно с 6 до 8%. Грубо казано, това са плюс една-две години живот. Въпреки, че не е маловажен и фактът, че качеството на живот с голяма вероятност ще е по-добро, тъй като се понижават рисковете от слабоумие, депресия и онкозаболявания. 

Смята се, че в зеления чай има повече антиоксиданти. Тези вещества защитават нашите клетки от т.нар. свободни радикали. Но въпросът за ролята на антиоксидантите към днешна дата остава отворен. Учените са единодушни в това, че в неголеми количества антиоксидантите са полезни, но прекаляването с тях повишава риска от рак и други заболявания (някакви точни норми и граници за вредата и ползата от тях не са определени). Във всеки случай обаче, от обикновения зелен чай, без някакви специални биодобавки, няма кой знае какво да се промени.

В края на миналата година учените откриха единствената натурална напитка, съдържаща ценния витамин D. Какаото! Освен това в неговия състав, както и в чая, се съдържа кофеин. Както и веществата теобромин и теофилин, които действат благотворно на дихателната система, понижавайки бронхоспазмите.

И, което е особено важно за много от нас, повишава настроението, подобрява до известна степен паметта, а също така осезаемо повишава концентрацията на внимание. Освен това какаото, макар и да ободрява, често дава по-мек и дълготраен ефект от кафето. Относно витамин D, не следва да се заблуждавате, уточнява Юрий Дейгин. Ако човек има дефицит на този витамин, едва ли какаото ще попълни този недостиг.

Тази напитка съдържа много малки количества витамин D. Къде по-лесно е да си го купите от аптеката. А най-добре се консултирайте с личния си лекар за правилна диагностика и назначаване на препарати, които доказано ще помогнат. Като цяло, никой не отрича приятните бонуси на какаото

Само опитайте да го пиете с малко захар, защото точно тя повишава риска от болести, като диабет, сърдечносъдови, деменция и съкращава живота.

Всички посочени напитки си имат своите плюсове. И няма категорични научни основания за това, че някоя от тях е несравнимо по-добра от друга за вашето здраве и дълголетие. Да, малко повече данни се понатрупаха в полза на кафето, но на него са посветени и повече изследвания. Пък и не бива да забравяме, че:

• категорично не трябва да се пие кафе при повишено кръвно налягане. През останалото време хипертониците трябва да са предпазливи и да се посъветват с личния си лекар или кардиолога колко от тази напитка могат да си позволят;

• кафе не се препоръчва и при подагра;

• кофеинът може да предизвика преждевременно раждане през първия и втория триместър от бременността (но не и в третия), както и при жените, злоупотребяващи с кафе;

• ако страдате от тиреотоксикоза, при която щитовидната жлеза отделя излишно количество хормони, а болният получава сърцебиене, възбудимост, нервозност, ендокринолозите препоръчват да ограничите кафето или въобще да се въздържате от напитки с кофеин.

Наскоро изследователи направиха следното откритие: ако пиете безкофеиново кафе, ефектът за понижаване на риска от болест на Алцхаймер и паркинсон пак се запазва. Защото за този ефект отговаря не кофеинът, а други вещества от ароматната напитка – т.нар. фенилиндани. Ако обаче чаят, какаото или водата са ви повече на сърце, пийте за здраве. Важното е да слагате съвсем мъничко захар или въобще да ги пиете без нея. И не прекалявайте с бонбоните като добавка!

Яна БОЯДЖИЕВА/Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP