Как заканилият се да уволни Бойко стана кандидат за висок пост в съда на ЕС при втория кабинет на Борисов

20 Август 2015 | 16:38
0 коментара
Общество
Как заканилият се да уволни Бойко стана кандидат за висок пост в съда на ЕС при втория кабинет на Борисов

Предизборният плакат на РЗС от 2011 г. с Атанас Семов, който четири години по-късно, след една провалена комисия и един провален конкурс, стана кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз по време на управлението на втория кабинет на Бойко Борисов, когото искаше да уволни | Източник: Интернет.


Спомняте ли си как един ден през юли 2011 г. София и цялата страна осъмнаха с билбордове, на които тогавашният кандидат за президент на партията „Ред, законност и справедливост” (РЗС) Атанас Семов се заканваше, че ще уволни Бойко Борисов? Рекламно послание на партията на Яне Янев, с което успя да спечели 1,8% на президентските избори.

 

Е, иронията, която ни предлага българският политически живот, е пълна. Четири години по-късно Атанас Семов стана българският кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

В края на месец юли кандидатурата му за високия пост беше одобрена от Министерския съвет. На чело на кабинета стои човекът, който Семов искаше да уволнява, а неговият политически ментор Яни Янев е премиерски съветник по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията.

Изборът на Атанас Семов за кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз съвпадна и беше засенчен от друго емблематично за днешната политическа конюнктура решение – това на 43-то Народно събрание за избирането на Мая Манолова от БСП за национален омбудсман, един от яростните противници на гражданския протест срещу кабинета Орешарски и рупор на Костинбродската афера.

Но докато последствията от избора на Манолова ще имат вътрешно отражение, то кандидатурата на Семов ще се има външен ефект, тъй като вероятността тя да не бъде одобрена не е особено голяма. Предстои  специален Комитетът, съставен от бивши членове на Съда и на Общия съд, членове на висши национални съдебни органи и юристи с призната компетентност да даде становище по всички кандидатури, включително и тази на България.

На всеки 3 години се извършва частична подмяна на съдиите и на генералните адвокати в Съда на Европейския съюз. През октомври 2015 г. изтича мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати, като сред държавите, които сега трябва да номинират свои кандидати за генерални адвокати, е и България.

Съдии и генералните адвокати се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия за заемане на най-висшите съдебни длъжности. Как у нас се стигна до кандидатурата на Атанас Семов?


Първата комисия, компрометирана от хора на ДС

През януари 2015 г. Министерството но правосъдието обяви комисията по избора на кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Малко след това обаче се стигна до разпадане на комисията, след като двама от членовете и един резервен си направиха отвод.

До това положение се стигна, след като депутатът от ГЕРБ Методи Андреев даде гласност на факта, че в комисията по избора на кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз фигурира проф. Жасмин Генова-Попова, която е разкрита като сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1979 г., а след това и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия под псевдонимите „ЖУЖА” и „ЧОЛАКОВ”. Нейната кандидатурата е предложена от БАН и от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

По времето на СДС през 1997-1998 г. тя е началник на управление в Министерството на външните работи, а след това посланик на България в Стокхолм (1998-2003). До 2012 г. е ръководител катедра в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а в момента е директор на екипа български преводачи в Европейския съюз.

Давайки гласност на случая през януари 2015 г. Методи Андреев заяви публично:

„Обръщам се към министъра на правосъдието  Христо Иванов, който беше сред протестиращите граждани, аз също бях на улицата с недоволните, които искаха нов морал в политиката. Това ли е, обаче, новият морал, това ли са новите лица, които трябва да представляват България и да определят европейското бъдеще на държавата? Протестиращите не искаха зависими лица, свързани с ДС да продължават да дърпат конците в управлението, особено когато това се отнася за правосъдната система – най-болната тема за обществото. Министерството на правосъдието трябва да коригира тази своя грешка и да смени шефа на комисията. С агент „ЖУЖА“ България дава отново лош сигнал на Европа и то идващ от реформаторско правителство.”

Самата Жасмин Генова-Попова беше един от кандидатите за съдия в Съда на Европейския съюз в края на 2010 г. . Нейната кандидатура беше една от трите допуснати до финалната част, но тогава тя отново си направи, тъй като изборната процедура съвпадна с огласяването на сътрудниците сред дипломатите и името й се появи в дългия списък на посланиците с досиетата в тоталитарните комунистически служби. Тогава Комисията за избор на съдия в Съда на Европейския съюз беше с председател проф. Александър Янков, известен юрист по международно право, но и щатен служител на Първо управление на ДС. Министър на правосъдието по това време е настоящият вицепрезидент Маргарита Попова.


Първият конкурс, който Семов губи

След това е назначена нова комисията, а през месец март се провежда конкурс за поста генерален адвокат Съда на Европейския съюз. На него Атанас Семов получава на устния изпит по френски език  4,63, твърде нисък резултат и изобщо не е допуснат до събеседване с комисията.

До крайният етап – събеседване с комисията е допуснат един единствен кандидат – Иван Гюров. На препитването за европейското право той обаче получава оценка от 4,25 и в резултат на тази ниска оценка комисията  приема да не бъде предлагана неговата кандидатура в МС за поста Генерален адвокат.

Малко по-късно, в началото на април 2015 г., в Министерството на правосъдието решават да променят условията на уредбата за избора.

Както сайтът frognews.bg целта е да се занижат критериите от устния изпит по френски език, да бъде процедурно намален изискуемия от СЕС юридически стаж от над 20 години за кандидатите за генерален адвокат.

 

"Приятелска" комисия на втория конкурс

Съставът на комисията е променен. Неин председател е Кристиян Таков (според неопровергана до момента информация на frognews.bg той е приятел на Семов, бел. ред.), Геника Михайлова (студентка на Семов), Драгомир Йорданов (студент на Семов)  и Жан Пол Жаке, бивш директор на правната служба на Съвета на ЕС. Включването на френския юрист в българска комисия за национален избор е прецедент. Жаке също е сочен като личен приятел на Семов и чест гост в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по негова покана.

До този втори конкурс, след занижените критерии, са допуснати общо 11 участници. През месец юли с най-висок бал от поставените оценки при изслушването на кандидатите, е класиран Атанас Семов – 5,20. Втори, само с 10 стотни по-малко, е Димитър Стефанов, началник отдел в Съда на ЕС и преди време  референдер на бившия български съдия в Общия съд Теодор Чипев.


Занижените критерии като гаранция за отхвърляне на българския кандидат

Едно от най-важните условия за избор на кандидатура е професионалният опит. В критериите за годността на кандидатите Комитетът за избор на съдиите и на генералните адвокати в Съда на Европейския съюз е приел, че „този професионален опит трудно би могъл да бъде приет за достатъчен под поне 20 години упражняване на функции на най-високо ниво”.

Доц. Атанас Семов има 17 години юридически стаж. От 1999 г. е щатен преподавател по право на ЕС в СУ ЕСв. Климент Охридски". Завършил е магистърска степен по Право на ЕС в най-старото училище по европейско право – Европейският университетски център в Нанси.

Липсата на съдебна практика беше призната и от самия самият Семов. „Моята навярно най-съществена слабост е липсата на практически опит в правораздаването. Това, разбира се, е важно, не го подценявам и сериозно обмислям как да го преодолея, ако бъда назначен за генерален адвокат”, коментира той.

Предстои да разберем дали българската кандидатура ще премине през цедката на Комитета за избор на съдиите и на генералните адвокати в Съда на Европейския съюз, където за разлика от родната конюнктура не се правят компромиси и са отхвърляни не едно или две предложения.

Добавете Вашия коментар

TOP