Как се подава сигнал за дете в риск от тормоз?

25 Юли 2015 | 00:51
0 коментара
Общество
Как се подава сигнал за дете в риск от тормоз?

Повечето хора не знаят как да реагират, ако подозират, че дете е подложено на тормоз.

Най-скорошния пример за това е случаят с 3-годишното момченце от София, което е било многократно малтретирано от гледачите си - няколко седмици съседите не виждали 3-годишния Христо, но подаден сигнал за дете в риск няма.

От началото на годината 350 са сигналите, подадени до Националната телефонна линия за деца, съобщава Нова ТВ. В почти половината от тях рискът е бил от физическо насилие.

„Линията е много натоварена. Миналият месец сме приели почти 11 000 обаждания”, заяви Донка Петрова.

Всяко обаждане може да спаси детски живот, а индикациите за проблем почти винаги са видими. "Всяко нещо, което изглежда подозрително - грубо отношение, чуващи се крясъци, чести скандали в дадено жилище, някакви наранявания или синини”, обяснява Донка Петрова. Проверяват се дори анонимните сигнали за дете в опасност.

"Винаги когато става въпрос за насилие и за бързо реагиране, консултантите предават сигнала на Отдела за закрила на детето по местоживеене, за да може той да отиде на място”, заяви Цветелина Георгиева, експерт в Държавната агенция за закрила на детето. Ако насилието се докаже, детето постъпва в кризисен център.

Импровизирано проучване на Нова ТВ показва, че повечето хора биха сигнализирали, ако заподозрат, че дете е в риск. Почти никой обаче не знае на кой телефонен номер да направи това.

Ако познавате дете, зависимо от наркотици, дете, намиращо се в онлайн заплаха или ако искате да съобщите за изчезнало такова:

116111 - Националната телефонна линия за деца
080013322 - помощ при проблеми на децата с наркотиците
116 000 - подаване на сигнал за изчезнало дете
124 123 - за деца, намиращи се в онлайн опасност

Източник: Нова ТВ   

Добавете Вашия коментар

TOP