Как да разпознаем хубавото вино

29 Декември 2017 | 08:49
0 коментара
Любопитно

Традицията повелява около коледните и новогодиши празници млади и стари да се почерпят с хубаво руйно вино и да си пожелаят здраве и берекет. Наздравиците са задължителни, а благопожеланията – част от чара и великолепието на Коледа и Нова година. Добре е обаче преди да посегнем към чашата дъхаво червено вино, да се запознаем с някои тънкости, по които да се ориентираме в неговите качества. Казват, че виното е като хубавата жена. Вкусът й остава задълго, след като вече си е отишла. Въпреки това, разнообразието от вина е голямо, а заедно с него и стъпките, по които трябва да преминем, за да разберем дали виното пред нас е хубаво, и дали си заслужава да му отделим от времето и вниманието си.

Обърнете внимание върху надписа на етикета
Това е мястото, което ще ви даде най-точна информация за съдържанието на бутилката. Следете за наличието на плодов аромат и място, разкриващо от кой регион е реколтата. Етикетът ще ви информира и за това дали виното е отлежало в естествена среда и кой е производителят. Ако виното е печелило някакви награди, това е сигурен знак, че в ръцете ви лежи вино от висок клас.

Определете цвета и блясъка
Сипете виното в кристална чаша и го насочете към светлина, като държите чашата за столчето. Концентрирайте се върху нюансите, през които виното преминава от центъра към краищата. Гледайте го отгоре. По-младите вина са червено-лилави, с тъмен рубинен цвят, цвят череша във виолетов оттенък. Зрелите са по-светли, с керемиден цвят или охра. Много старите вина са с кафеникав цвят, често дори са загубили своите червени нюанси. Ако виното е отлежавало в дъбови бъчви, то придобива златист цвят. За да определите блясъка му, гледайте го през стъклото. Наличието на прозрачност и блясък говорят за висока киселинност. Ако е леко замъглено, киселинността му е омекотена. Когато в ръката си ържите бяло вино и то е с бледо зеленикав цвят, това е белег за младо, ароматно и свежо вино.

Използвайте обонянието си
За следващата стъпка включете в действие сетивата си, като най-напред се доверите на вашия нюх. Преди да отворите виното за дегустация, не забравяйте първо да го оставете малко на въздух да подиша. Разклатете чашата и вдишайте от аромата. Какво усещате? Мед, билки, ябълки, смокиня? Идеята е колкото повече вдишвате, толкова по-силно да се опиянявате от хубавия плътен аромат. Хубавите вина съчетават в себе си три или повече аромата.

Включете и вкусовите си рецептори
Отпийте съвсем малка глътка, прокарайте течността по езика си и я задръжте в устата си и се опитайте да поемете въздух. Постарайте се виното да докосне всички зони на езика и небцето ви. Затворете очи и се опитайте да доловите вкуса на малини, боровинки, череши, круши, грозде, кайсии. Почувствайте очарованието от комбинацията на всички плодови вкусове. Докато задържате виното в устата си, то се затопля и отпуска ароматни елементи. При доброто вино вкусовете се съчетават перфектно, оставяйки тръпчив и мек послевкус в небцето. Колкото по-дълго време го усещате, толкова по-наситено и хубаво е виното.

Добавете Вашия коментар

TOP