Изпитание за шоумените. Слави трябва да посочи кандидат-премиер, който да получи втория мандат

23 Април 2021 | 15:01
0 коментара
Политика

Сценаристите на Трифонов са пред истинско изпитанее. Те може да не са в състояние да съставят кабинет, каквито са парламентарните слухове, но задължително трябва да номинират кандидат за премиер, който трябва да отиде и да получи втория мандат от президента Радев.

 

Вторият мандат трябва да го вземе посочен от Станислав Трифонов, като лидер на „Има такъв народ“, кандидат, категорична е Конституцията.

Основният закон предвижда: „Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.“

С други думи – излъченият от „Има такъв народ“ претендент за премиер трябва да отиде на „Дондуков“ 2 и да вземе мандата от президента Румен Радев. Той може да отиде сам, макар че досега това не се е случвало. Най-малкото, защото сам човек не излъчва сила, а това се очаква от бъдещия ръководител на изпълнителната власт – според основния закон той е натоварен с най-много правомощия.

Номинираният за премиер Даниел Митов, който бе излъчен от ГЕРБ, се яви при Радев, за да получи мандата заедно с председателя на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. Двамата бяха и при връщането на мандата.


В повечето случаи досега председателят на победилата партия, който обикновено е и шеф на парламентарната й група, отива да вземе мандата с представители на ръководството на партията.

Така беше, когато Борисов получаваше мандат за кабинет (обикновено с него бе заместникът му Цветан Цветанов).

Така беше и когато Сергей Станишев получи първият мандат за кабинет през 2005 г. Станишев не успя да състави кабинет от първия път, успешен бе третият мандат - на ДПС, който лидерът на Движението Ахмед Доган получи от президента Георги Първанов.

Симеон Сакскобургготски обаче не отиде при президента Петър Стоянов през 2001 г., за да получи мандат. Партия НДСВ тогава не бе решила кой да бъде нейният премиер. А медиите тънеха в догадки дали царят ще се съгласи да поеме тази роля с оглед на това, че трябва да се закълне в републиканската конституция. А знайно е, че Симеон II никога не е абдикирал като монарх.
Затова на „Дондуков“ 2 се яви Пламен Панайотов, председател на парламентарната група на НДСВ, заедно с ръководството на партията. Панайотов бе и човекът, който получи проучвателния мандат с предложението Сакскобургготски да бъде министър-председател.

Паметно е връщането на мандата от 1997 г. Тогава на „Дондуков“ 2 на фона на вихреща се политическа криза при президента Петър Стоянов отидоха излъченият от БСП кандидат за премиер Николай Добрев и председателят на БСП Георги Първанов. Двамата бяха и при връщането на мандата на 4 февруари.

Сега, след връщането на мандата от ГЕРБ на ход отново е президентът Радев. Предстои той да връчи мандата на представител на ИТН. Това едва ли ще е Слави Трифонов, от началото на предизборната кампания досега той не се е появявал публично, а на 10 април бе обявено, че е с коронавирус. До понеделник, когато може би държавният глава ще връчи вторият мандат, карантината му ще е изтекла. Но въпреки това по-вероятно е при Радев да отиде председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

Пред ИНТ има и друг изход - те могат писмено да се откажат от полагащия им се мандат. Това не се е случвало досега, но е допустимо, заяви за Епицентър.бг конституционалистът Георги Марков. Той  обърна внимание, че няма срок в който президентът да връчи втория мандат. Но се допуска, че това трябва да стане в рамките на една седмица.

Според конституционалиста Борислав Цеков, ако представител на ИТН отиде при президента Радев и заяви, че нямат кандидат за премиер, това ще се смята за неуспешен проучвателен мандат. И ще се премине към следващата стъпка - мандат при избрана от президента парламентарна група.

На същото мнение е и друг юрист - Янаки Стоилов, бивш зам.-председател на ѝнародното събрание. Той припомни и случая от 1994 г., когато СДС и БСП се разбират да се върви към предсрочни парламентарни избори. И двете партии връщат мандатите за съставяне на кабинет на президента д-р Желю Желев. Той дава мандата на трета политическа сила с кандидат за министър-председател Димитър Луджев, която не успява да състави кабинет.

Досега ИТН дава да се разбере, че не държи особено на традициите в политиката. И затова нищо чудно сценаристът да се яви сам на „Дондуков“ 2.

Още повече, че с досегашните си действия партията на Слави не е показала, че може да намери кандидат за министър-председател, който да й хареса. От страна на сценаристите в краткия живот на 45-ото Народно събрание обществото чува само цветисти нападки, но не и работещи предложения.

Добавете Вашия коментар

TOP