Изчезнаха управители на фирми източвали ДДС в схема при горивата по трасето Бургас - Благоевград - Разлог - Варна

11 Октомври 2016 | 08:00
0 коментара
Общество
Изчезнаха управители на фирми източвали ДДС в схема при горивата по трасето Бургас - Благоевград - Разлог - Варна

“В. М. контракт” и “КЕМ 2010” правили сделки с доставчик на горива за Веселин Марешки Управителите на две фирми, участващи във вериги за източване на ДДС при търговия с горива, са изчезнали. Става въпрос за Веселина Стоичкова от Хасково и Милен Маринов от Видин, съобщава 24 часа.

По документи те се водят управители съответно на “В.М. контракт” и “КЕМ 2010”, които за няколко месеца са издали фактури за сделки за няколкостотин хиляди лева. Но от лятото никой не е виждал Веселина и Марин, твърдят съседи и хората, с които двамата са живеели заедно допреди няколко месеца, стана ясно от последното предаване “Открито” по БНТ.

Маринов живее в блок във Видин в жилището на стоматолога Валентин Иванов. Той му бил приятел и го приютил. Иванов твърди, че Маринов бил заминал за Чехия, но един месец нямал връзка с него и липсвала информация къде точно се намира. Зъболекарят е учуден, че приятелят му Милен сключва сделки за големи суми, защото не притежавал нищо - нито пари, нито жилище. Поради това и Иванов му направил адресна регистрация в своя апартамент.

Справка в Търговския регистър обаче показва, че на името на Милен Маринов има регистрирани 210 фирми Подобен е и случаят с Веселина Стоичкова. На посочения от нея адрес в Хасково съседите обясняват, че в началото на лятото идвали данъчни да я разпитват за бизнеса, който има. Оттогава никой не я бил виждал. С нея контакт нямал и Красимир - мъжът, с когото живее на семейни начала. Двамата обитават таванско помещение на блок в Хасково. Красимир казва, че Веселина е извън града, но не знае къде точно и няма връзка с нея. А пред полицаите и данъчните тя заявила, че ходела от време на време в София да подписва някакви документи. Това, което прави впечатление, е, че и при Веселина и при Марин обстоятелствата са едни и същи - изчезват по едно и също време, нямат близки, нито пари или имоти. И двамата са с адресна регистрация в чужди жилища.

Друго, което свързва двамата, е фирма “Ен Би центрум”. Тя има бизнес отношения с дружествата, които управляват Веселина и Марин - “В.М. контракт” и “КЕМ 2010”. Последната фирма по документи е купила стоки за 255 000 лева от “Ен Би центрум”. “В. М. контракт” пък продава на “Ен Би центрум” три проекта за реконструкця в петролна база във Велинград. Цената им е 320 000 лева.

В документите за тях е посочено, че са изготвени от инженер Георги Петков. Самият той твърди, че не е правил никакви проекти през последните 5 години и не е чувал за фирма “В. М. контракт”. Оказва се, че “КЕМ 2010” и “В. М. контракт” се обслужват счетоводно от една и съща фирма. Документите към НАП за сделките се подават от фирма “ММ хаус консулт”. Нейното седалище се оказва в павилион в столичния квартал “Дружба”. “Ен Би центрум” обаче не е краен получател при сделките. Стоките и трите проекта са препродадени на фирма “Супериор ауто съплайс”. Тя вместо да плати ДДС, заявява пред НАП, че дължимите суми за данъка трябва да се приспаднат от сделките с “Ен Би центрум”. Последната фирма е в списъка на данъчните за рискови компании, свързани с източване на ДДС.

Не по-малко интересна е фирмата “Супериор ауто съплайс”, която доскоро бе един от доставчиците на горива за Веселин Марешки - бизнесмен и кандидат за президент. Бензиностанциите му с марка “ВМ петролиум” са собственост на “Трейд нет Варна”.

Проверка на агенцията по метрология преди няколко месеца показа, че дизел със сяра извън нормата се продава на бензиностанция на Марешки в Габрово. Горивото било доставено от вече запечатаната база във Велинград. Преди да стигнат до нея, бензинът и дизелът минават през няколко компании. Тръгват от производителя “Лукойл Нефтохим Бургас” и се карат в данъчен склад в Благоевград. Оттам се купуват от “Литекс” и отиват в данъчен склад в Разлог, собственост на “Глобал петролиум сървис”. След това ги взема “Супериор ауто съплайс” и ги доставя във Варна в бензиностанциите на Марешки. Преди това обаче горивата отивали в петролна база във Велинград, а само документите били оформяни от склада в Разлог. Какво се случва във Велинград, не е ясно, тъй като там няма измервателни уреди. Дългата обиколка - над 1000 км, вместо директна доставка от бургаската рафинерия до Варна и участието на рискови фирми във веригата станаха причина през юни да започне проверка на НАП, митниците и Икономическа полиция в бензиностанциите на Марешки.

Складът в Разлог бе запечатан, а прокуратурата разпореди на ДАНС, НАП, митниците и агенцията по метрология да направят проверка на базата във Велинград. По данни на митниците има издадени 87 акта на склада в Разлог и на базата във Велинград за недоказан произход на горивата и несъответствия в декларираните количества.

От Софийската градска прокуратура заявиха в понеделник, че проверката продължава и още няма образувано досъдебно производство Дори такова да има скоро, проблем може да се окаже изчезването на Веселина Стоичкова и Милен Маринов. Те трябва да бъдат разпитани като свидетели, но сега ще се наложи да бъдат издирвани. Има и друг проблем - по Закона за електронните съобщения операторите и доставчиците на услуги са длъжни да пазят данни за кореспонденция в срок от 6 месеца. Което означава, че след 2 месеца информацията за издаваните документи от “ММ хаус консулт” ще бъде изтрита от архива и трудно ще се докаже какви документи от чие име са били подавани към НАП. Измамите с данъка при сделки с бензин и дизел изместиха контрабандата Източването на ДДС при сделките с горива набира скорост, след като мерките на правителството свиха рязко каналите за контрабанда. Според анализ на НАП щетите за бюджета от укрит ДДС при продажбата на горива са били 55 млн. лв. за 2013 г. През следващата година се вдигат на 99 млн. лв., а през 2015 г. стигат 109 млн.

Неофициално се твърди, че за първите 9 месеца на тази година сумата е към над 150 млн. За измамите се използват четири схеми. Едната е чрез регистрация на фирми, които извършват фиктивна дейност и трупат фиктивни обороти чрез доставка на значителни обеми гориво. След сделката не могат да бъдат открити, тъй като или фирмата е закрита, или продадена на социално слаб или на циганин. При втората схема фирма купува горива и завежда сделката с фалшиви разходооправдателни документи, издадени от фиктивни доставчици. Тези покупки се регистрират в счетоводните документи, като крайната цел е да приспаднат данъчен кредит, като отчитат разходи в по-голям размер.

Третата схема е с регистрация на множество фирми, зад които стоят едни и същи или свързани лица. Извършват се серия документални доставки на горива, като целта е да се приспада данъчен кредит. На всеки 2 години веригата се подновява с нови компании и закриване на фирми бушони. Четвъртата измама е чрез фактуриране на количества, по-малки от наистина придобитите, за да се намали размерът на акциза и ДДС. 


 

Добавете Вашия коментар

TOP