Интердисциплинарна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в ЮЗУ

18 Май 2023 | 16:46
0 коментара
Култура
Благоевград
Интердисциплинарна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в ЮЗУ

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе интердисциплинарна конференция на тема „Културни контексти, политическо време, философски пространства на постмодерността“.

Събитието бе организирано от Философския факултет, Правно-историческия факултет и Факултета по изкуствата с активното участие на катедри „Философски и политически науки“, „Национална сигурност и публична администрация“, „Международно право и международни отношения“, „Връзки с обществеността“, „Културология“ и „Телевизионно, театрално и киноизкуство“.

Приветствие към академичната общност от името на ректорското ръководство отправи проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие.

С официални приветствия към участниците в научния форум се обърнаха проф. д-р Борис Манов – декан на Философския факултет, проф. д.изк. Васил Марков – декан на Факултета по изкуствата и доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет.

Проф. Манов отбеляза, че това е първата конференция, която обединява усилията на научната мисъл на три водещи факултета на Югозападния университет. Той подчерта, че по този начин се утвърждава интердисциплинарният подход в изследванията и в образователния процес.

Проф. Марков постави акцент върху актуалността на темата на научния форум и отбеляза, че един от големите ангажименти на съвременната наука е да бъде в полза на общественото развитие. Той пожела в бъдеще конференцията да обедини учени в национален и международен план.

Доц. Марин отбеляза, че научният форум впечатлява с доброто сътрудничество между трите факултета, които са намерили пресечна точка за организиране на значими научни дискусии. Той подчерта важността на конференцията, която е част от официалната програма по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски и се провежда под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Научните дискусии бяха организирани в четири модула: Пленарни доклади, Политика, национална сигурност и обществени комуникации, Телевизионно, театрално и киноизкуство и Философия и науки за културата.

Пленарни доклади изнесоха утвърдени учени от Югозападния университет – проф. д-р Борис Манов, проф. д-р Габриела Белова, доц. д-р Гергана Георгиева, проф. д.ф.н. Валентин Канавров, и проф. д.ф.н. Нонка Богомилова от Българска академия на науките. Темите бяха посветени на личността в епохата на ноосферата, регулирането на изкуствения интелект, политиката като трансцендентален феномен и философските преосмисляния на глобалното в гранична ситуация. В отделните модули с доклади участваха проф. д.н. Анна Чолева-Димитрова, доц. д-р Силвия Кръстева, доц. д-р Славянка Ангелова, доц. д-р Николай Попов, доц. д-р Валентина Александрова и др.

В дискусиите от модул Политика, национална сигурност и обществени комуникации се включиха преподаватели, докторанти и студенти, които споделиха резултати от теоретични и емпирични изследвания и аргументираха своите позиции по съвременни проблеми. Фокусът беше насочен към тенденции, свързани с политиката и нормите, финансовата отговорност, антропонимната система, дигитализацията, хибридните войни,  убеждаващото политическо въздействие,  корпоративната социална отговорност, защитата на чувствителни данни, академичния PR, комуникативното действие и изкуствения интелект.

Третият модул Телевизионно, театрално и киноизкуство бе посветен на актуалните проблеми на визуалните изкуства в епохата на постмодерността. Обсъдиха се теми за личността и автономността на твореца, за новия феномен на трансмедийните художествени платформи, за спецификите на съвременното театрално изкуство с ролята на публиката в зрителната зала, с предизвикателствата пред актьорското превъплъщение, като част от зараждащото се културно и художествено направление на мета-модерността.

Четвъртият тематичен модул даде поле за очертаване на актуалните тенденции във Философията и науките за културата. Поставени бяха фундаменталните за съвременността теми за общата визия за човека, за неговата предопределеност в глобалната реалност, за постмодерната концепция за съзнанието, за отчуждението. Културните контексти бяха разгърнати върху границите на комуникативното действие, проблема за клонирането, за интересните и най-актуални феномени на „тролския дискурс“ и „пост-истината“, за една нова постмодерна концепция за „фотографското въображение“.

Междуфакултетската конференция даде възможност за среща и споделяне на изследователските начинания на всяка катедра и за изграждане на университетско пространство и комуникации на академичната общност на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Добавете Вашия коментар

TOP