Инж. Емил Георгиев от Федерацията на потребителите: Цари пълен хаос с бутилираната вода

17 Ноември 2016 | 05:32
0 коментара
Общество
Инж. Емил Георгиев от Федерацията на потребителите: Цари пълен хаос с бутилираната вода
Каква вода пие българинът, след като я заплаща скъпо и прескъпо? - Този въпрос вълнува цялото българско население.
Много пъти по телевизията показват как от чешмите тече кафява вода, която не става и за миене, а я плащаме като питейна. Затова ние, българите, все по-често си купуваме минерална вода от магазина, за която се бъркаме дълбоко. Но дали получаваме това, което е написано на етикета? - С този въпрос се обърнахме към изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите в България - инж. Емил Георгиев.

- Г-н Георгиев, като човек, който от доста време алармира за нередности при бутилирането и предлагането в търговската мрежа на минерални и изворни води, какво ще кажете на нашите читатели? – От коя вода да пият?
- Факт е, че през последните десет години в производството и предлагането на бутилираните води у нас цари пълен хаос. Има бутилиращи компании в този сектор, които се извисяват над законите в страната и правят каквото си искат. От което, разбира се, страда потребителят. Ние дори нямаме съмнение за това, че години наред грубите нарушения в производството на бутилирана вода са прикривани от вече бившия директор на дирекция „Обществено здраве и контрол” - д-р Димитър Димитров. Слава Богу, че го освободиха от заеманата длъжност. Но, както обикновено става в България, той е 

назначен като експерт в Министерството на земеделието и храните?!? 

По този начин му беше дадена възможност да сътвори в проектозакона за актуализация на Закона за храните, цял раздел за бутилираните води. Само ако знаете какви безумни текстове има в този закон!.. Такива, че обслужват конкретни бутилиращи компании и никак не са в полза на потребителите. В тази връзка при обсъждането на проекта в работната комисия на министерството, ние вдигнахме огромен скандал, и благодарение на вицепремиера Томислав Дончев, безумните текстове бяха отхвърлени.

- Да разбирам ли от казаното, че хора по върховете лобират за някои компании? 
- Точно така! Но ние, от Федерацията на потребителите, не се интересуваме от това кой за кого лобира и дали става въпрос за чиновник, за политик или за някой друг, който стои още по-нависоко. Водим, и ще продължим да водим битката срещу тези нарушения, и ви гарантирам, че ще я доведем до край. Ще сезираме и Европейската комисия и Европейския парламент за това, което се случва и се толерира у нас. 

- Има ли проблем с минералната вода, която си купуваме от магазините? - Знам, че непрекъснато правите проверки, какво показват те?
- Не сме спирали да правим проверки и всеки път ставаме свидетели на своеволията на фаворизираните компании, които бутилират натуралните и трапезните води за търговската мрежа. През март т.г. получихме един сериозен сигнал от майки, които ни информираха, че на опаковките на бутилираните води няма никаква информация за това дали въпросната вода може да се пие от деца, или не може? Наши експерти веднага се заеха с проверки, и нямате представа колко голям се оказа мащабът от нарушения, които констатирахме. Веднага след проверката, на 24 март т.г. уведомихме Министерството на здравеопазването за хаоса, който открихме при бутилирането на водите. Подчертахме, че в сектора се

извършват огромни нарушения И то, от години наред, 

но са прикриванни от чиновниците в дирекцията „Обществено здраве и контрол”. Проблемът е по-сериозен, отколкото си го представяхме. Ще дам и пример: Директорката на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян - д-р Мими Кубатева преднамерено ни отказа достъп до важна информация, с което категорично доказа, че защитава интересите не на населението-консуматор на бутилираните води, а на бутилиращите компании. Точно затова ние настоятелно искаме от Министерството на здравеопазването нейното освобождаване от заеманата длъжност.


Всички я пием, без да знаем нищо за нея... 


- А какво направи Министерството на здравеопазването, след като го уведомихте какво вършат бутилиращите компании?
- Министър Москов ни информира, че е разпоредил проверки на Районните здравни инспекции в Смолян, Монтана, София-област, Благоевград и София-град, но заключението от тези проверки се забави твърде много – повече от пет месеца. Ние обаче не сме доволни от констатациите на МЗ - те не показват проблема такъв, какъвто е. Първо, констатациите в отговора до нас, направени от инспекторите на министерството, не са верни. Липсва анализ на случващото се, както и изводът дали е съобразено със закона. А за част от нарушенията са направени направо казано погрешни заключения. 

- Извинете, но говорим за специалисти, които имат задължението да отговарят за здравето на хората... 
- Точно така. И се оказва, че тяхното отношение към проблема е меко казано странно!..Например, злоупотребява се с марката на водата, която стои на етикета. Използва се общоизвестно географско име или обозначение, което няма никаква връзка с произхода на водата. Това подвежда потребителите на тази марка вода. Така например минералните води „Ком”, „Пирин” и „H2O” следва да носят търговските наименования „Бързия”, „Баничан” и „Катунци”, но да сте виждали подобно нещо?!? – А това са имената на находищата, откъдето се пълни водата. И точно тези наименования се сбутват така в етикета, че не се четат, защото не попадат в зрителното поле на купувача. А по наредба, търговската марка на водата трябва да се изписва с един път и половина по-малки букви от това на находището.
 
Вместо това бутилиращите компании правят тъкмо обратното и умишлено заблуждават консуматорите.

Друг пример: до търговското наименование на марката, трябва четливо да се изписва и надписът, че „водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца до 7-годишна възраст.” Това, разбира се, се отнася за водите със съдържание на флуорид повече от милиграм и половина на литър. Подобни нарушения констатирахме и при марките „Девин”, „Пирин Спренг”, „Ком” и „Михалково”. И това е много сериозно. Противозаконно е също така, едно и също наименование да се използва едновременно за минерална и за изворна вода. А с една от най-популярните търговски марки - „Девин”, се случва точно това. Както и с водата „Михалково”. Става въпрос за води, които са различни по произход, състав и качество. Освен това нашите инспектори констатираха, че различни търговски наименования се използват за бутилираната от един и същи източник вода. Това са сериозни нарушения на бутилиращите компании. 

Те умишлено въвеждат потребителите си в заблуда 

Водата от извора „Балдаран” се предлага на пазара като „Девин-изворна”, и като „Балдаран-изворна”, което, разбирате, не е едно и също, а водата всъщност е от един извор. Да не говорим за това, че има случаи, в които въобще не е известно от къде се пълни водата, но това е друга тема на разговор.

- Наскоро, на пресконференция доста се разгорещихте по тази тема...
- Не можем да си мълчим, при положение че се извършват манипулирани проверки, и че Министерството на здравеопазването приема всичко това, което ви казвам, за нормално. Министерството продължава да не санкционира производителите, които системно нарушават закона и наредбите. Толерират се забранени практики, а контролните органи работят не в интерес на потребителите, а в интерес на определени стопански субекти, които печелят от това, като заблуждават хората и подлагат на риск здравето им. 

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА

Добавете Вашия коментар

TOP