Има ли увеличение на цената на хляба в Благоевград?

29 Януари 2021 | 06:55
0 коментара
Общество

Има ли увеличение на цената на хляба в Благоевград? Това реши да провери репортер на „Струма“ след читателски сигнал, че за последния месец насъщният се продава на по-висока цена. С 15 стотинки е поскъпнал типовият хляб в една от големите вериги хипермаркети, който от 80 ст. сега се предлага на 95 ст.

„Последната промяна на цените на хляба беше миналия месец, като повишението варира между 5 и 15 стотинки”, обясни Симеон Влахов, който има хранителен магазин в центъра на града. Цената на заводския бял хляб от 700 грама е 1,20 лв., а на типовия – 1,10 лв. На една цена – от 1,15 лв. е един хляб – бял, типов, пълнозърнест, царевичен на хлебопекарна в кв. „Еленово“. Белият хляб от 600 г на пекарната в кв. „Грамада“ е на цена 1,20 лв.  „Като цяло цените на всички хранителни стоки пълзят нагоре. Ситуацията по време на пандемията е много тежка, клиентите намаляха, а потреблението е свито. Хората нямат пари и пазаруват основно хляб, мляко, яйца и малко сирене”, добави Симеон Влахов, който е стар търговец.

Белият хляб на пловдивска фирма в магазин „Билла“  от 650 г се продава на 1,45 лв., а този от 500 г на 1,15 лв. Промяна в цената на хляба се забелязва и в супермаркетите на бизнесмена Владимир Миленков- Ботев.  Типов хляб от 600 г, който преди се продаваше на 90 ст., сега е 99 ст., а многозърнестият със същия грамаж е 1,35 лв. Един бял хляб от 600 г е 1,09 лв. Цената на 400 г бял хляб е 99 ст. и бял хляб от 700 г се предлага за 99 ст., но той е по поръчка само за веригата магазини и затова държи такава цена, поясни бизнесменът. Според него поскъпването на хляба се дължи на по-слабата реколта на зърното през миналата година, но има и други причини. „Имаше лоша реколта на зърното, цената на брашното се вдигна и оттам на хляба. Отделно опаковките, за които основните суровини идват от Китай, са на по-висока цена, което също даде отражение. За момента цените на хляба се удържат от по-рязък скок заради ниското потребление. Но в момента, в който се вдигне потреблението, всичко ще скочи страшно много нагоре – и на сирене, кашкавал… Засега цените на тока са като миналогодишните, малко се повишиха на петрола, а това ще доведе до по-високи транспортни разходи, което ще рефлектира върху цените на стоките. Основната причина е печатането на пари в банките – огромно количество се напечатаха, което говори за инфлация. Според мен тепърва ще има голямо увеличение на стоките – с около 20 %”, прогнозира Владимир Ботев, който има 11 магазини в областта, 8 от които в Благоевград.

Поскъпване, и то двойно има в цените на козуначените пити в закусвалнята на Димитър Бакалов. Голямата пита, която преди е струвала 8,50 лв., сега е 16 лв., цената на средната от 7,50 лв. е скочила на 14 лв.,  най- малко, с 50 ст., е увеличението при малката пита, която от 6,50 лв. се продава за 7 лв.

Според хлебопроизводители увеличението на цената на хляба е средно с 10 ст. Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и Covid пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари – за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН”, счита Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.  И  докато някои изтъкват като причина по-лошата зърнена реколта през 2020 г.,  зърнопроизводителят Николай Стоименов от Симитли, който има ниви в Северна България, е на противоположното мнение. „При нас имахме добри добиви, може и да са били с 10 % по-ниски, но в никакъв случай не мога да кажа, че реколтата е била слаба. Производителите в Добруджа се оплакваха от по-ниски добиви заради сушата”, каза бизнесменът .

Ако не е слабата реколта и пандемията от Ковид-19, причини за  поскъпването на насъщния все ще се намерят – било в повишаването на цените на ел. енергия, вода, петрол, транспорт… Защо обаче при понижаване на цените на тези определящи фактори не падат цените на основните хранителни продукти ? Въпросът е реторичен, но със сигурност не е маловажен.в.Струма/Бетина Апостолова

Добавете Вашия коментар

TOP