Икона на Свети Георги води миряни в Хаджидимовския манастир

04 Май 2023 | 13:10
0 коментара
Култура
Благоевград
Икона на Свети Георги води миряни в Хаджидимовския манастир

Стотици поклонници ще са в манастира „Свети Георги Победоносец” в град Хаджидимово още рано сутринта тази събота, когато честваме Гергьовден. Причината за наплива на миряни не само от страната, но и от съседна Гърция в празничния ден, е чудотворната икона на свети Георги. Тя единствена оцелява в големия пожар, вилнял в светата обител през 1979 година.

Много от посетителите носят агнета, които даряват за курбан, правят го не само християни, но и мюсюлмани. Светецът чрез чудотворната икона тук помага на всеки, който носи вярата в сърцето си. Нищо друго няма значение – етнос, религия, народност. Само е необходимо да вярват истински и тогава наистина са възможни чудеса. Който вярва в светеца, бива излекуван. Миряните само трябва да са искрени в молитвите си, за да стане чудото.

Много хора отправят молитви за рожба, други – за изцеление на различни болести, от които страдат. Манастирът е пълен с народ, няма къде игла да падне. „Това е знак, че хората вярват в силата на свети Георги и в църквата“, споделят монаси.

На Гергьовден идват много гости и в град Хаджидимово, тъй като на тази дата е празникът на населеното място, което на 6 май 1996 година е обявено за град.

Хаджидимовски манастир „Свети Георги Победоносец“, Гоце Делчев и с. Лещен - Туристическа Агенция "Ваканция Роза"

Чудотворната икона „Св. Георги Победоносец“ се пази в съборния храм на Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, Гоцеделчевско.

Историята на тази светиня е изпълнена с твърде много чудатости. Тя е била открита около средата на XIX в. след съновидение на овчаря Атанас Лазаров от село Горна Сингартия (дн. Квартал на гр. Хаджидимово). Мястото на иконата му бил посочил млад мъж с доспехи, възседнал бял кон (вероятно Св. Георги). Впоследствие, откриването на светинята става причина за възобновяването на Хаджидимовския (Сингартийския) манастир, който е издигнат на мястото на иконата, където векове преди това е съществувало старо християнско светилище, също посветено на Св. Георги.
Неопровержимо доказателство за чудотворността на иконата е фактът, че тя оцелява в три пожара, в които изгарят всички други икони и църковна утвар в храма.
Първоначално иконата се пазела в олтара на манастирския храм и не била изнасяна за поклонение. Така постепенно била забравена и не и се е отдавала особена почит. През 1961 г. по настояване на църковното настоятелство на манастира с председател Трифон Симидчиев, чрез Неврокопската митрополия била изпратена в БАН за изследване. Установено е, че същата датира от периода 1750 – 1800 г. На 6 май 1961 г. е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение. От тогава светинята е помогнала на неизброимо много хора, пристъпили към нея с отворена душа и вяра. Свидетели разправят, как немощни в краката прохождали, слепи проглеждали, както и за много много други изцеления. Целебната сила на иконата била най-голяма в нощта срещу Гергьовден. Именно поради тази причина тогава в обителта преспиват множество богомолци.
С чудодейната икона на Св. Георги се свързват и други чудеса. Монаси споделили, как през страстната седмица преди Великден на 2003 г. кандилата в манастирският храм се запалвали след като били вече изгасени.

Добавете Вашия коментар

TOP