Иде Великден! Ендокринолог посочи по колко яйца да ядем, за да сме здрави

14 Април 2023 | 12:27
0 коментара
Общество
България
Иде Великден! Ендокринолог посочи по колко яйца да ядем, за да сме здрави

Всяко нещо в умерени количества е полезно за здравето. Яйцата са нещо много интересно. Те са богати на мастноразтворими витамити А, Е и Д, имат и В-комплекс. Съдържат доста белтък. 

Това коментира пред Нова тв д-р Явор Асьов, ендокринолог.

В литературата има доста данни за това колко яйца са полезни и кога вече стават опасни. Изследване на над 2 млн. човека установява, че приемът на яйца не се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови болести, но може да доведе в дългосрочен план до повишен риск от злокачествени заболявания, посочи той.

Така че бих казал, че нормата е едно яйце през ден. Това е здравословно за повечето хора, коментира докторът.

Сега с а празници, ядем повече яйца. Така че като се съберат повече в един-два дни, след това еедна-две седмици без яйца, съветва той.

Козунакът е нещо, което бих пропуснал тотално на празниците, особено ако е налице наднормено тегло. Останалите могат един малък резен да си хапнат. Но не забравяйте, че в козунака има висока концентрация на калории, независимо дали е купен от магазина или домашен, казва лекарят.

Ако искате да бъдете по-здрави, трябва да си изберете дългосрочен хранителен здравословен режим. Краткосрочните диети, лечебното гладуване са непрепоръчителни, защото водят до йо-йо ефект. А този ефект е много по-лош за организма, отколкото да поддържате повишено телесно тегло, но постоянно. Така че режимът на хранене така трябва да е подбран спрямо ежедневието на човека, че да е за цял живот, обясни той.

Добавете Вашия коментар

TOP