Гърция преживява най-дългата гореща вълна в историята си

22 Юли 2023 | 17:55
0 коментара
Общество
България
Гърция преживява най-дългата гореща вълна в историята си

Настоящата гореща вълна в Гърция се очаква да стане най-дългата в историята на страната, каза високопоставен служител от националния метеорологичен институт. Тези дни температурите ще преминат 45 градуса според прогнозите.

„Според данните вероятно ще преминем през 16-17 дни гореща вълна, каквато никога досега не се е случвала в нашата страна“, каза пред телевизия ERT Костас Лагувардос, директор на изследванията в Националната обсерватория.

Гърция определя горещата вълна като период, когато температурата достигне или надвиши 39C. Предишният рекорд за гореща вълна в Гърция беше поставен през 1987 г., когато знойната температура продължи 11 дни. 

България днес изпрати още 50 огнеборци, които помагат за гасенето на пожари в южната ни съседка.

Продължават жегите и в Италия. В Сардиния през последните дни отчитат около 44 градуса, а живакът в столицата Рим не пада под 40. Жителите на остров Сицилия търсят прохлада в парковете заради поредния ден с екстремни температури.

В Испания също прогнозите са за все по-високи температури, като в района на Севиля метеоролозите предвиждат до 44 градуса по Целзий.

Европейския климатичен институт "Коперник" съобщи, че причина за продължителната гореща вълна е нов антициклон, кръстен на лодкаря Харон, от гръцката митология, който прекарва душите в подземното царство.

Източник: БГНЕС/БНР  

Добавете Вашия коментар

TOP