За първи път от 8 години Гърция може да заема пари на финансовите пазари.

Страната излезе успешно от последната си спасителна програма, договорена преди три години, за да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза. 

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) осигури на Гърция 61.9 милиарда евро през изминалите три години.

Тези средства спомогнаха за усилията на гръцкото правителство да реформира затруднената икономика на страната и да рекапитализира банките си.

Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд заемите, отпускани на Гърция от 2010 г. насам, възлизат на над 260 млрд. евро – най-големият спасителен пакет в световната финансова история.

Като условие за отпуснатите пари гръцкото правителство бе принудено да въведе серия от не особено харесвани мерки за строги ограничения.

Гръцката икономика бавно се разрасна през последните години и все пак е с 25% по-малка, откогато кризата започна.

Как "Грекзит“ беше избегнат

Гърция договори през август 2015 г. спасителната програма с международните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. 

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) е фонд, създаден от държавите, които използват еврото като валута, за да се справят с финансови кризи.

Така останалите 24,1 милиарда евро, които са били на разположение на Гърция по програмата, не са били необходими.

"Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г., Гърция може да си стои на краката", каза в изявление председателят на управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.

Португалският министър на финансите, който е и председател на Еврогрупата, отбеляза, че "това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез кредити и облекчаване на дълговете".

Все пак свободата на Гърция да управлява сама икономическите си отношения ще бъде наблюдавана от засилен надзор от страна на Европейската комисия.

Това се прави с цел да се гарантира, че Атина не се е отказала от реформите, договорени с нейните кредитори. Рано или късно, спасителните заеми все пак ще трябва да бъдат възстановени.