ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО

14 Април 2024 | 16:50
1 коментара
Общество
Благоевград
ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО
ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО

Днес завърши една седмица, наситена с много събития, свързани с работата на водачите на спасителни кучета в планината и на терен при различни бедствия и аварии. Планинската спасителна служба – База Банско беше формалният домакин на Международния обучителен курс за спасителни кучета, посветен на петдесетгодишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. Активни участници и съмишленици за организиране и провеждане на тази среща бяха отрядите на ПСС в Разлог и в Добринище, Община Банско, Община Разлог, Главна дирекция и районните служби на ПБЗН. В обучението участваха всички водачи на кучета от България и техни колеги от Словакия, Румъния и Чехия.
Спасителите и кучетата им работиха в синхрон, в който човешкият интелект и професионално насочените животински инстинкти са посветени на бързото откриване на пострадали в различни ситуации като намиране на затрупани в снега и изгубени в планината хора.
За първи път спасителите работиха в специално създаден за целта полигон в гр.Разлог, където са симулирани условия за обучение на кучетата за издирване на пострадали от земетресения и други бедствия в градски условия. Тренировъчната база е изградена в партньорство на общините Разлог, Банско и ПСС. Необходимостта от нейното създаване проличава особено много след голямото земетресение в Турция, след което ПСС и ГДПБЗН предприемат активна съвместна тренировъчна дейност. Главна цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, където и да е, да се отзовем най-бързо и да спасим живите, аргументира в едно изречение създаването му Атанас Уков, ръководител на групата за спасяване с кучета в България.
Кметът на Община Банско Стойчо Баненски определя срещата като знаменателна не само заради успешно проведения курс, а заради единомислието и създаденото доверие между спасителите. Оказва се, че още преди да се срещнат в Банско, те са били заедно на терен и са работили със своите кучета по време на опустошителното земетресение в Турция. Като планински спасител-доброволец по призвание и като кмет на община, в която ПСС има специално и значимо място, Баненски благодари на кмета на Разлог Красимир Герчев за разбирането и подкрепата за изграждането на тренировъчния полигон.
Стойчо Баненски посрещна в Общината участниците в международния курс от чужбина. В приветствието си към тях той подчерта важността на подобни обучителни курсове за повишаване квалификацията на спасителите. Баненски изтъкна, че за община Банско, в която зимният и планински туризъм са определящи за икономиката, спокойствието и безопасността за туристите са от първостепенно значение.
Особено емоционално и впечатляващо беше тържеството, посветено на 50-годишния юбилей на Групата за спасяване с кучета на ПСС. На срещата в Банско се събраха активно работещи професионално и доброволци спасители, ветерани, съмишленици и приятели от цяла България. Сред официалните гости бяха председателят на БЧК Христо Григоров, директорът на ПСС – Емил Нешев, гл. инспектор Калоян Дончев от ГДПБЗН, комисар Васил Василев от РДПБЗН, началникът на РСПБЗН Димитър Клечеров, зам.-директор на ЮЗДП инж. Ваня Каменова журналистката и ПР на ЮЗДП Ирина Жерева, кметът на община Разлог Красимир Герчев, кметът на община Банско Стойчо Баненски, председателят на ОбС Банско Димитър Русков.
Раздадени бяха много награди на отличили се през годините, чиято работа е посветена на здравето и сигурността на хората. А пред жителите и гостите на Банско водачите на спасителни кучета показаха техните качества, послушание и безупречно изпълнение на зададени команди.
През годините аз и моите колеги сме попадали в много тежки ситуации. Понякога сме успявали в усилията си да спасим живот, друг път сме губили живот. Било ни е тежко, но винаги сме се изправяли заедно и не сме се разколебавали в увереността си, че ще продължим по пътя, който сме избрали, защото вярваме в него, заяви Атанас Уков от името на водачите на кучета в България.
 
ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО
ГРУПАТА ЗА СПАСЯВАНЕ С КУЧЕТА НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ В БАНСКО

Добавени коментари

Barker публикува:
14 Април 2024 | 17:11
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman

Добавете Вашия коментар

TOP