Горивата за автомобили стигат 3 лв. за литър

20 Септември 2023 | 09:08
0 коментара
Общество
България
Горивата за автомобили стигат 3 лв. за литър

Цените на горивата за коли ще доближат 3 лв. за литър, каза за “Труд news” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е поскъпването на петрола на международните пазари и няма нищо общо с дебатите в парламента за отказ от руския петрол.

Цената на петрола сорт Брент нарасна до 94-95 долара за барел. Само преди няколко месеца цената му беше около 72 долара. Това представлява увеличение с близо 32 на сто. Цените на дизела на едро за пазара в България през лятото бяха близо 700 долара за 1000 литра без акциз и ДДС. След като петролът с днешните цени бъде преработен и стигне до търговците, цената на дизела на едро ще поскъпне до около 1000 долара за 1000 литра без налозите. Търговците на горива осигуриха щастливо и спокойно лято - земеделците ожънаха, а туристите се прибраха по домовете си, като използваха много по-евтини горива от миналата година. Но сегашното поскъпване на петрола няма как да не се отрази и на крайните цени на горивата по бензиностанциите, стана ясно от думите на Живодар Терзиев.

През месец септември миналата година цената на петрола на международните пазари беше близка до сегашните нива, но тогава тенденцията беше за поевтиняване. А сега посоката на движение на цената на петрола е нагоре. В момента цената на бензина е средно 2,86 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. А цената на дизела е средно 2,89 лв. Точно преди година при близки до сегашните цени на петрола, бензинът струваше средно 3,03 лв. за литър, а дизелът беше 3,27 лв. Преди година обаче доларът беше по-скъп. На 19 септември миналата година курсът на щатския долар беше 1,95 лв. за долар, а сега е 1,83 лв. за долар. Това допринася в момента горивата да са по-евтини от миналата година.

Сегашните по-високи цени на петрола ще доведат до поскъпване на горивата за автомобили на едро сред като рафинериите го преработят. Това ще доведе до повишаване на цените на горивата на дребно по бензиностанциите. Освен това сега навлизаме в отоплителния сезон, което също ще допринесе за поскъпване на горивата. През миналата година цената на газа беше изключително висока и това дърпаше нагоре и цените на останалите горива. В момента поскъпват нефтът и дизелът, което ще окаже влияние и върху цената на газа.

Деругацията, която ни позволява да използване руски петрол, ни дава възможност да зареждаме в автомобилите малко по-евтини горива. Цените на горивата преди данъци в България са по-ниски отколкото в съседните страни. В момента цената на дизела на едро в Гърция е 1630 лв. за 1000 литра без ДДС и акциз. Докато в България цената е 1550 лв. за 1000 литра. Разликата е около 80 лв. на 1000 литра или 8 ст. на литър. Но цените на горивата са доста динамични и разликата между цените в Гърция и България често достига над 100 лв. за 1000 литра, или над 10 ст. за литър, стана ясно от думите на Живодар Терзиев. Това означава, че цените по бензиностанциите биха нараснали с до 10 ст. за литър, ако рафинерията в Бургас не използва руски петрол.

Какъв петрол ще използва рафинерията в Бургас е политически въпрос. Но е добре отсега рафинерията да се ориентира към използване на неруски петрол, защото в противен случай в края на 2024 г., когато дадената на България дерогация за използване на руски петрол изтича, ще бъдем неподготвени за промяната.

В момента горивата за автомобили са по-евтини отколкото по същото време на миналата година, при близки цени на петрола.

На магистралите е 3,08 лв. за литър

На места дизелът достигна 3,20 лв. за литър

Най-скъпо е в Червен бряг

Има огромна разлика между най-високите и най-ниските цени на горивата в страната.

На места дизелът поскъпна до 3,20 лв. за литър. На такава цена продават горивото на няколко бензиностанции в Червен бряг, показват данни на сайта fuelo.net. Явно там шофьорите нямат много голям избор от коя бензиностанция да заредят, което дава възможност за поддържане на високи цени.

На някои бензиностанции по магистралите “Струма”, “Тракия” и “Хемус” продават дизел по 3,06-3,08 лв. за литър. Традиционно цените на някои бензиностанции на магистралите са по-високи заради големия трафик. Затова при тръгване на дълъг път е по-добре да заредите автомобила си предварително. Най-ниската цена на дизела в страната е 2,67 лв. за литър на бензиностанция в Пловдив.

При бензина също има огромна разлика между най-ниските и най-високите цени в страната. Най-скъпият бензин отново е в Червен бряг, като на една от бензиностанциите там го продават по 3,15 лв. за литър. На магистралите “Струма” и “Хемус” някои бензиностанции продават бензин за над 3 лв. на литър. Най-ниските цени на бензина са в Ракитово и Ловеч, където автомобилът може да бъде зареден за 2,56 лв. за литър. В Стара Загора също може да бъде намерен сравнително евтин бензин с цена 2,59 лв. за литър.

Цената на дизела нарасна със 17 на сто

Бензинът поскъпна с 30 ст. за два месеца

Далеч сме от рекорда през 2022 г.

Цената на петрола сорт Брент нарасна значително през последните два месеца. Това се отразява и на цените на горивата в България.

Бензинът поскъпна с 30 ст. за литър през последните два месеца. Средната му цена на 18 юли тази година беше 2,56 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Сега цената на бензина достигна средно 2,86 лв. за литър. Това представлява поскъпване с 11,7% само за два месеца.

При дизела поскъпването е още по-голямо. На 18 юли средната цена на дизела беше 2,47 лв. за литър, а сега продават горивото средно по 2,89 лв. за литър. В рамките на два месеца поскъпването на дизела е с 42 ст. за литър, или със 17 на сто. През лятото бензинът беше по-скъп от дизела, защото много хора пътуват и потреблението на бензин за личните автомобили беше нараснало. Сега цената на дизела е по-висока от тази на бензина.

Поскъпването на бензина и дизела през последните месеци беше плавно, като всяко увеличение на цените беше с по 1-2 ст. за литър. Но цените все още са доста по-ниски от рекордните стойности, които бяха достигнати през лятото на миналата година. Тогава цената на бензина беше нараснала до 3,41 лв. за литър, а на дизела - до 3,56 лв. Скоро отново ще видим цени по бензиностанциите над 3 лв. за литър.

Важно е да продължи да работи

Рафинерията в Бургас на година произвежда 6,5 млн. тона горива

Ограничен е капацитетът за товарене в Солун

Рафинерията в Бургас ще трябва да премине към преработка на неруски петрол.

Рафинерията в Бургас годишно произвежда около 6,5-7 млн. тона горива, каза Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. От тях около 3,5-4 млн. тона е потреблението в страната, а останалите горива са за износ.

Потреблението на горива средно на месец в България е 300-320 хил. тона. Но през август, когато хората пътуват повече, потреблението е много по-голямо отколкото през януари, когато е студено и повечето българи стоят по домовете си.

В региона около страната ни няма излишък в предлагането на горива. В момента цените на едро в Гърция са малко по-високи отколкото в България. Но ако рафинерията в Бургас не работи, ще се появи дефицит на пазара и цените в Гърция ще нараснат, обясни Живодар Терзиев. Освен това ще има проблем с доставките. Възможностите за пълнене на цистерни с гориво в Солун са ограничени, може да бъдат натоварени по 20-30 цистерни на ден. А това е крайно недостатъчно, за да бъдат осигурени 300-320 хил. тона горива на месец за пазара в България. Затова е важно рафинерията в Бургас да работи, заяви Живодар Терзиев.

И в момента търговците, които купуват горива от рафинерията в Бургас, не знаят дали те са произведени от руски или неруски петрол. Според последните официални данни на Агенция “Митници”, преобладаващата част от използвания от рафинерията петрол е руски, но тя използва и неруски петрол.

През миналата седмица президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков се срещнаха с представители на “Лукойл”. Във фокуса на разговора бяха възможностите на компанията за алтернативни доставки на петрол, за осигуряване на непрекъснатост в производствения процес и за гарантиране на заетостта на работещите в новата ситуация след прекратяването на концесията на пристанище “Росенец” и предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол.

“Лукойл Нефтохим Бургас” ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол, са заявили представители на компанията на срещата. Обсъдени са и разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия (ЕК) до края на 2024 г. Според официалното съобщение след срещата, двете страни са се съгласили да продължат диалога по този въпрос, но конкретни срокове, в които да спре използването на руски петрол не бяха обявени.

3 лв. за литър до края на септември

Големите производители намалиха добивите на петрол

Няма технически проблеми

Големите производители намалиха добивите на петрол.

Oщe дo кpaя нa мeceц ceптeмвpи цeнните нa бeнзинa и дизeлa вepoятнo щe нaдxвъpлят 3 лв. за литър, заяви и пpeдceдaтeлят нa Acoциaциятa нa бългapcкитe пpoизoвдитeли, тъpгoвци, внocитeли и пpeвoзвaчи нa гopивa Димитъp Xaджидимитpoв.

Ocнoвнaтa пpичинa зa пpeдcтoящoтo пocкъпвaнe e yвeличeниeтo нa цeнaтa нa пeтpoлa нa cвeтoвнитe бopcи пpeз пocлeднитe двa мeceцa.

“Гoлeмитe пpoизвoдитeли нa пeтpoл peшиxa, чe цeни oт 72 дoлapa зa бapeл нe ca дocтaтъчни и зaтoвa нa двa пъти нaмaлиxa дoбивитe. B cъщoтo вpeмe пpeз ceптeмвpи CAЩ oбявиxa, чe пeтpoлнитe им peзepви ca oтбeлязaли oгpoмeн cпaд в cpaвнeниe c aвгycт, кoeтo дoвeдe дo 25% pъcт нa цeнaтa нa пeтpoлa”, кoмeнтиpa Xaджидимитpoв.

Според него нямa тexничecки пpoблeм paфинepиятa нa “Лyкoйл” в Бypгac дa paбoти c нepycки пeтpoл. Bъпpocът e в cpoкoвeтe.

Разглежданият в парламента проект предвижда спиране на руския петрол в eднoмeceчeн cpoк cлeд пpиeмaнe нa зaкoнoвaтa пpoмянa, освен ако Съветът по сигурността към Министерски съвет не предложи по-дълъг срок. Акo зaкoнът бъдe глacyвaн дo кpaя нa ceптeмвpи, oт нoeмвpи бypгacкaтa paфинepия може да се наложи да пpeминe изцялo нa нepycки пeтpoл.

“Toзи пpexoд тpябвa дa бъдe пo-плaвeн. Aкo ceгa ce cключи дoгoвop зa нepycки пeтpoл, пoнe 2-3 мeceцa ca нyжни, зa дa пpиcтигнe тoй в paфинepиятa и дa бъдe пpepaбoтeн”, кaзвa Xaджидимитpoв. Tой oчaквa cлeд пpeмaxвaнeтo нa дepoгaциятa зa pycкия пeтpoл гopивaтa в cтpaнaтa дa пocкъпнaт поне c 5-6 cт. зa литъp.


Добавете Вашия коментар

TOP