Ето я най-черногледата прогноза за 2024 година: От лошо по-лошо

27 Декември 2023 | 16:03
2 коментара
Общество
България
Ето я най-черногледата прогноза за 2024 година: От лошо по-лошо

Икономист очерта изключително черногледа прогноза за следващата година.

2023 година бе годината на подготовка – от един период, който не беше особено добър, към друг, който ще бъде значително по-лош. Защото, ако погледнем големите течения в икономиката, не можем да видим никъде поле за оптимизъм. Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ икономистът доцент.

По думите му един от основните проблеми не само на българската икономика, а изобщо в света е нарастването на дълговете, и по-точно нарастването на разходите за тяхното обслужване:

„В резултат от увеличението на основните лихви на централните банки, разходите за лихви общо надхвърлиха бюджета за отбрана на Съединените американски щати, аналогична тенденция върви в Европа, просто с известно закъснение. Така че оценката на повечето икономисти, в т.ч. и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи дългове ще доведе света до една дългова криза, с която ще бъде много трудно да се справим с традиционните мерки.

И от тук насетне, очакванията са за последващо намаляване на лихвите, т.е. това означава връщане на инфлацията, това означава и потапяне в същия онзи хаос, от който така старателно се опитахме да избягаме. Вече голяма част от хората, от икономистите, смятат, че сме вече избягали, но всъщност не – това е отлагане, но не и окончателно решаване на проблема“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че безработицата е започнала постепенно да се увеличава и според него има фундамент, който ще подкрепи тази тенденция: „Защото виждаме намаляването на националното производство, виждаме потъването на някои от нашите основни търговски партньори в рецесия.

Германия вече преживя една техническа рецесия, но се е запътила към втора рецесия, което означава ограничаване на бизнеса, ограничаване на работните места, затруднения с изплащането на заплатите или най-малкото затруднение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация.

И това означава, че хората ще трябва да работят още повече, за да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, независимо какво е желанието на хората, действителността ще бъде съвсем различна от това, което ние искаме. И между другото, това е една тенденция, която се разпростира изобщо в света към ограничаването на икономическата активност“.

Добавени коментари

Георги публикува:
27 Декември 2023 | 21:57
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio
112 публикува:
27 Декември 2023 | 17:39
Тоя ,,умник”се бута по цял ден по всички телевизии и медии да ни облъчва с неговите комунистически песиместични виждания затова колко ще ни се влоши живота .Аман от платени хлебарки от Москва ,които не спират да се опитват да ни промият мозъците и да ни убеждават ,че живота в Северна Корея и Русия е по добър .

Добавете Вашия коментар

TOP