Идеята, че успелият предприемач и бизнесмен винаги спи малко и недостатъчно е грешна. Това смята Ерик Шмид, който е председател на борда на Alphabet - холдинът, който обединява всички бизнеси на Google. Шмид е написал кратка статия в сайта на Ариана Хъфингтън Thrive Global.

"Чел съм истории как най-успешните хора спят малко. Истинската тайна е, че повечето успешни хора знаят от какво се нуждае тялото им и спят, когато е необходимо", пише Шмид.

Той допълва, че според проучвания с пилоти на самолети, те се справят много по-зле с изпълнение на задачи, когато не им достига сън. Шмид казва, че не всяко решение е важно колкото приземяването на самолет пълен с хора, но все пак, когато човек взима решения, особено за бизнеса или живота си, добре е да ги прави отпочинал.

"Когато човек е изморен, най-лесно се взимат крактосрочни решения. Но, ако е твърде изморен, за да обмисли ефекта на пеперудата от тези решения, той може да си създаде квантов хаос", пише Шмид.

"Знаем чувството, когато сме се наспали и сме будни, продуктивни, пълни с енергия и щастливи от живота. Това са дните, когато животът се обръща на наша страна, лесно е да сме продуктивни и нищо не може да ни спре. Проучванията показват, че хората с нередовен сън са податливи на депресия, хранят се неправилно и се оплакват повече от тези, които спят добре", пише Шмид.

"Добрият сън подобрява физическата и умствената способност да направим почти всичко. Помнете, здравословният и редовен сън правят огромна положителна разлика в качеството на живота ви. Най-вероятно не спите достатъчно", завършва Шмид.

Случвало ли ви се е да говорите или да ходите насън? Мислите си, че това е странно.

Тогава вижте следващата класация на 10-те най-странни неща, които най-често хората правят насън, в новото видео от канала във Vbox7 Top of the tops.

Парализа по време на сън

Този "феномен" най-често се проявява точно преди да се събудите. Тогава човек има усещането, че е буден, но все още не може да движи нито една част на тялото си.

Това се получава, защото една част от мозъка се събужда по-рано от другите и създава фалшивата илюзия за парализа. Усещането е неприятно, но далеч не е опасно.

 

Паническа атака

Почти всеки е имал моменти, в които внезапно усеща страх или паника. В будно състояние те са често срещано явление, но някои хора ги преживяват и докато спят.

Източник: Getty Images/Guliver

Най-често това се случва на деца. Пристъпите продължават от 2 до 20 минути и понякога са много плашещи. Причиняват се от сънни разстройства, мигрена или травми по главата. Най-добре е в такъв момент спящият да не се буди.

Неконтролируемо движение на очите

Когато наблюдаваме отстрани някого с подобно поведение, то изглежда доста странно и дори плашещо. Това се получава, защото по време на сън тялото е в покой, но с течение на съня очите се движат и започват примигват неконтролируемо. В тази фаза сънят е най-дълбок, а сънищата изглеждат най-реални.

Усещане за падане

На всеки се е случвало поне веднъж да почувства, че пада докато спи. Обикновено когато сънуваме, тялото ни е сковано. Когато започнем да сънуваме преди тялото да се е отпуснало напълно, някои по-живи сънища със сцени като падане от скала, небе или просто спъване, създават доста реалистично усещане. Причините за явлението са свързани с умора и прекален стрес.

 

Източник: Getty Images/Guliver

Синдром на експлодиращата глава

Усещането е много странно и неприятно. При него изведнъж спящият се събужда и има чувството, че е чул много силен звук, видял е силен проблясък и е усетил сякаш има експлозия вътре в главата си. Явлението е рядко и в действителност, нищо подобно не се случва в човешката глава.

Този синдром е сходен на усещането за падане. При него тялото още не е преминалоо в дълбоката фаза на съня и части от мозъка все още функционират. Именно това е и причината за ужасяващото преживяване и реалистичното усещане за експлозия в главата.