ЕП осъди властта на Бойко Борисов

09 Октомври 2020 | 11:26
2 коментара
Политика

Европейският парламент одобри резолюцията за върховенството на закона в България, а евродепутатите призоваха за пълно и безусловно зачитане на евопейските ценности у нас. ЕП осъжда полицейското насилие над протестиращите срещу властта на Бойко Борисов и журналисти, обезпокоен е от незаконните одити на частни предприятия. В документа се изразява загриженост относно процеса на конституционна реформа и плановете за промени на избирателния закон преди изборите. Брюксел изразява съжаление относно "значителното влошаване" по отношение зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.

По-рано ЕП отхвърли всички проправителствени поправки в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. Измененията бяха предложени от малтийката от ЕНП Роберта Мецола и Ангел Джамбазки от ВМРО. Късно в сряда гласовете на социалистите, либералите и "зелените" в ЕП и дори от членове на ЕНП спряха опита документът да бъде обезличен, а в него да бъде замесен и президентът Румен Радев.

От поправките на Мецола бяха отхвърлени всички текстове, опитващи се да наредят държавния глава редом до премиера Бойко Борисов в текстовете "относно твърдения за корупция по високите етажи на властта". ЕП не прие текстовете на малтийката, обвързващи съветниците на президента с чужди разузнавателни служби и обвинения за длъжностни престъпления. Отпаднаха приветствията за изгонването на дипломати, както и предложението на Мацола, което вменяваше съмнение за политическата неутралност на Радев и подклаждането на протестите у нас. Не бяха приети и предложенията й за отпадане на мониторинга за България и тези, в които се изразява съжаление, че България е отхвърлила Истанбулската конвенция. 

От разпечатката на гласуванията става ясно, че предложенията, макар и идващи от ЕНП, не са подкрепени от някои нейни евродепутати. След като ръководството на ЕНП му забрани да говори при представянето на резолюцията, Радан Кънев е продължил да отстоява критичните предложения, личи от вота му. По някои от текстовете той сласува единствен от ЕНП, друг път е подкрепен от 4-5 свои съпартийци.

В документа остава текст в подкрепа за Истанбулската конвенция. Той е подкрепен от Радан Кънев и тримата представители на ДПС Илхан Кючук, Атидже Алиева-Али и Искра Михайлова. Социалистите са се вслушали в призива на Корнелия Нинова и вотът на Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов е "въздържал се". Само ДПС са били "за" текст, който разрешава агитация на турски език, останалите български евродепутати са против.

Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че резолюцията не е нормативен документ. "Това е някакъв вид сигнал от ЕП. Аз, като се запознах с проекта на резолюция, ако това е сигнал, то е доста объркващ, защото в него има разнопосочни послания", заинати се гербаджията.

Междувременно евродепутатът от левицата Елена Йончева, която заедно с Кънев бе сред инициаторите на резолюцията, бе избрана за пълноправен член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права в ЕП.

Добавени коментари

Бриндо публикува:
10 Октомври 2020 | 11:54
Исках да кажа,че са му пръднали на х.я,но с други думи.Извинявам се.
Асен публикува:
09 Октомври 2020 | 15:23
Бриндо, следи внимателно случващото се, а не да пишете глупости

Добавете Вашия коментар

TOP