Дъжд и летни бури в последните дни на юни

26 Юни 2023 | 06:50
0 коментара
Общество
България
Дъжд и летни бури в последните дни на юни

През следващото денонощие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на повече места в следобедните часове. Ще има и градушки, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад-северозапад, в Източна България от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат предимно между 24° и 29°, в София - около 24°.

Над Черноморието облачността ще бъде предимно значителна и на много места ще има валежи и гръмотевици. Вечерта, от север, облачността ще започне да намалява. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 24°-27°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще бъде предимно значителна и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра - около 11°.

Във вторник времето ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност. На отделни места в планинските райони ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от югоизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

В сряда ще преобладава слънчево време, ще се затопли още. По-късно през деня и през нощта срещу четвъртък, с ориентиране на вятъра от северозапад, ще проникне хладен въздух. Над Северна и Западна България ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Източник: БТА, НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP