Двоен скок на пациентите в болница с COVID за месец (ОБЗОР)

23 Септември 2021 | 11:01
0 коментара
Общество

74% са заетите в софийските лечебни заведения

Двоен скок на хоспитализираните COVID болни за месец, сочи справка на „Монитор“. Към 22 август в болница са се лекували 2086 пациенти с коронавирусна инфекция, а към 19 септември техният брой 4878. Това означава, че броят им се е увеличил повече от два пъти.

Иначе данните на Националната здравноосигурителна каса показват, че половината от цялата леглова база в страната е заета. От 48 253 легла за активно лечение към 19 септември 2021 г. заети са 24 321, от тях с пациенти с COVID-19 са заети 4878.

Близо 80% от леглата, предвидени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, са заети, сочи още справка на „Монитор“. Според плана за действие при следваща вълна на Sars-Cov-2 спрямо средната заболеваемост за страната за 14 дни те трябва да са поне 6325 легла, като всяка област може да увеличи броя им според нуждите.

Най-много пациенти с COVID-19 има приети в болниците в столицата - 849 души. Те са заели 74% от леглата, предвидени за такъв тип болни. „В момента имаме само 26% свободни COVID легла за София.

Откакто се произвеждат ваксини, от всички заболели в столицата

едва 13 имунизирани са влезли в болница

- заяви за Нова телевизия д-р Гергана Николова.

След столицата най-много COVID пациенти има в Пловдив - 550, след това във Варна - 297 болни. В Стара Загора с коронавирусна инфекция в лечебните заведения са 222 души, а в Бургас са с трима по-малко. В Благоевград са 214. В Хасковска област са заети 195 от COVID леглата, във Велико Търново - 173, а в Сливен 168. В лечебните заведения в Пазарджик и Русе има по 162 COVID пациенти, а в Шумен са с по един по-малко. Пациентите в коронавирусна инфекция в Габрово са 142, в Ямбол - 138, а в Монтана с двама по-малко. В Плевен пациентите с коронавирусна инфекция са 123, в София- област са 108, в Разград са 105, а в Търговище - 103.

В родопския град Смолян заетите болнични легла с пациенти с коронавирус са 94, в Ловеч са 89, в Перник са 85. Във врачанските болници тези пациенти са 79, а в Силистра с човек по-малко. В Кърджали са 67, в Кюстендил са 60, а в Добрич са 56. Най-малко заети COVID легла има във Видин - 43 пациенти.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова коментира, че е много важно хората да спазват елементарните противоепидемични мерки. „Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни лекарят. Тя разказа и за

пореден случай на неспазване на мерките

„Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.

Общопрактикуващият лекар засегна и проблема с неработещите COVID зони.„Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, критикува семейният медик.

Според математика и учител Петър Велков

скритата заболеваемост е наистина драстична

„Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и нисък ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поединично. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. Започваме с лека ръка да затриваме населението. През уикенда починаха две деца на 7 и 9 години от коронавирус”, каза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP