Директорите на детските градини в Благоевград алармират: Непедагогическият персонал изчерпа отпуските си, хората ще останат без доходи!

02 Април 2020 | 20:11
0 коментара
Общество

Какво ще се случи с помощния персонал, след като  изразходват платените си годишни отпуски, и ще останат ли стотици хора без доходи? Тези въпроси си задават директорите на детски градини, а всички работещи в системата на предучилищното образование са силно притеснени.

Ситуацията стана особено обезпокоителна, след като срокът на извънредното положение бе удължен до 13 април, засега, а отпуските на  помощник- възпитателите, касиери, домакини, готвачи… в детските градини са на свършване.

Според КТД /колективния трудов договор/ синдикалните членове от непедагогическия персонал имат платен годишен отпуск от 32 работни дни, а педагогическият от 58, но за разлика от училищата, детските градини не са на делегирани бюджети, не прилагат дистанционно обучение и сега не са на работа.
“Сборни групи по детските градини има от месец декември и някои хора още тогава ползваха отпуски”, сигнализира областният председател на СБУ /Синдиката на българските учители/ Бонка Ичкова, а думите й потвърдиха и директори на ДГ. Те разказаха, че в последния месец на миналата година посещаемостта в групите рязко намаляла. Първо тръгнала шарка, след  това респираторни заболявания и последвалите две грипни ваканции, затова и персоналът бил редуциран и много от служителите ползвали отпуски.

“Ако знаехме какво ще се случи, нямаше да пускаме хората в отпуск тогава, но как и кой може да предвиди подобен развой на нещата?”, признаха директори. Те изчислиха, че в една детска градина работят средно по 15 човека непедагогически персонал /или при 12 детски градини в община Благоевград казусът засяга към 180 чове- ка/. Много от хората са “на прага” или вече са изразходвали целия си платен годишен отпуск. Не са единични и случаите на учители, които трябва да се пенсионират през лятото, към момента са ползвали целия си отпуск и сега са в “безтегловност”.

“Какво да правим, как да процедираме, какво ще се случи с всичките тези хора?”, питат се един друг директорите и се надяват проблемът да бъде решен на национално ниво, а те самите да получат указания как да действат, за да се справят с, меко казано, тревожната ситуация. Във връзка с това председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов е изпратил писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев относно реда на трудов ангажимент и ползване на отпуск и от непедагогически персонал, и незает педагогически в системата на образованието.
“Уважаеми Господин Вълчев, с влизането в сила на Закона за извънредното положение възникна казус с реда на ползване на отпуск от заетите в системата на предучилищното и училищното образование – на незает в ангажименти педагогически персонал по различни причини, както и с непедагогическия персонал, за които прилагането на дистанционен труд е неприложимо.
Моля за съдействието Ви за официално становище до всички директори на образователни институции, за да има еднакво администриране в цялата страна и да няма пропуски от страна на директорите”, пише в писмо с изходящ номер от 28 март Диян Стаматов до министъра на образованието, но към момента отговор няма или поне такъв не е стигнал до ръководителите на образователните институции.

“Според нас най-добрият вариант е хората от помощния персонал да излизат в неплатен отпуск за няколко дни всеки месец. Така все пак ще вземат нещо, отколкото цял месец да са без доходи”, изразиха мнение ръководители на детски заведения. Бонка Ичкова пък бе категорична, че това понятие – да вземат нещо, не съществува. Точно затова имало и колективен трудов договор и той трябвало да се спазва. Тя поясни, че ще изпрати предложение до община Благоевград хората от непедагогическия персонал да бъдат викнати на работа и ангажирани с дейности, например да чистят районите на детските градини, самите сгради.     
Може ли казусът да бъде решен на местно ниво, с този въпрос потърсихме за коментар зам. кмета по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова

“Казус няма. След ползването на платен отпуск се преминава към неплатен и това е валидно в цялата страна”, каза зам. кметът. Тя поясни, че ситуацията е неприятна за всички – и за ансамбъл “Пирин”, и за културните институции, и за работещите в предучилищното образование, но местната изпълнителна власт няма какво да направи. “Ако изплащаме заплатите на всички, ще фалираме общината за едни месец”, категорична бе В. Павлова и поясни, че в момента са редуцирани служителите и в самата община, като от администрацията периодично излизали в отпуск. Относно предложението на Б. Ичкова от помощния персонал да чистят и така да се водят на работа и съответно да получават заплати зам. кметът отговори: “Добре, ще ги извикаме, ще чистят ден, два, три… и после какво ще правят?! Просто пак казвам: няма как проблемът да бъде решен на местно ниво”, заключи В. Павлова.
Директори на детски градини с тревога прогнозираха, че ако кризата подължи, в ситуацията да прибегнат до неплатен отпуск ще попаднат и учителите, като не е изключено да се стигне и до съкращения. “Нали си давате сметка, че дори извънредното положение да бъде отменено скоро, детските градини няма да се напълнят изведнъж. Най-вероятно при капацитет от 6 групи ще има деца за 3. Ние как да решим кой учител да оставим  на работа и кой не?! Да не говорим, че така може да се “точим” до другата зима, когато е сезонът на грипа, или най-малко родителите ще вземат да спират децата си заради страх от коронавирус. Кой е в състояние да вземе такова решение и да направи избор – на кого да даде “хляб” или да “остави на улицата”… описаха евентуален драматичен развой на нещата директори. Те признаха, че подчинените им и колеги непрекъснато им звънят по телефоните, питат ги, притесняват се за своето бъдеще, но отговори няма. Затова и всички от системата чакат с надежда помощ и разяснения на национално ниво.
Работещи  в детски градини повдигнаха и друг важен въпрос. Те изказаха искреното си възмущение от факта, че според изявление от 30 март на социалния министър Деница Сачева, разпространено в публичното пространство, частните детски градини са един от секторите, които могат да кандидатстват за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта.

“Значи така! Частните детски градини, където таксите са по 1000 лв., имат нужда от подпомагане, а ние в общинските какво да правим?”, задават съвсем логичен въпрос педагогически и непедагогически специалисти от общинските детски градини и настояват за бързи и адекватни мерки от страна на държавата.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP