Димитър Парапунов-един пазител на традициите в Разлог

26 Януари 2024 | 14:48
7 коментара
Общество
Благоевград
Димитър Парапунов-един пазител на традициите в Разлог

Димитър Парапунов през деня е регионален мениджър на Easy Credit, а в свободното си време майстори кукерски костюми.

 

 

 

“Кукерските фестивали се възраждат, а със запазването на вековните обичаи пишем писмо до бъдещите ни поколения.” – думите са на един от пазителите на традицията в Разлог – Димитър Парапунов, който е потомствен „чауш“.

Така в Пиринския край наричат кукерите, а буквалният превод от турски език означава “стража” или “пазач”. Парапунов е от малкото хора, които могат да разкажат автентичната история за появата на Международния карнавал „Старчевата“, както е популярен кукерският обичай в Разлог.

 

През деня 52-годишният майстор на костюми и маски е регионален мениджър на Easy Credit в Разлог и Якоруда и отговаря за екип от 17 души. След като приключи с финансовите дела и работата с клиенти – вечер и през уикенда, се отдава на занаята си – да обработва кожи за костюмите и да прави маски и сувенири за личния си музей в Разлог.

„Ролята на разложкия чауш по време на карнавала в Разлог на 1 януари е да обикаля около хорото, да ни пази момите да не ги крадат от други махали и да гони злото. Първият чауш командва целия карнавал – включително и смешниците, мечкарите, първата мома, първия ерген. Всичко започва в 5 часа сутринта със зурни и тъпани, в определен час всички се събират в центъра, извършват се ритуалите и след това се обикалят кварталите.“, казва още Парапунов.

Обичаят е езически и се смята, че за първи път е бил извършен преди 130 години, а през комунизма е бил забранен. Но разложчани, включително бащата на Парапунов, се криели в гористите местности и там са накачали звънците, за да се запази тази традиция. Легендата гласи, че в Разлог наричат карнавала Старчевата, защото всичките участници едно време са били старци, а обичаят се появил, за да си създадат хората забавление и да излязат с нещо ново във време, в което всеки имал само по 2 носии – една за официални случаи и една за работа.

Разложкият чауш е съставен от четири части – крачоли, кожух, чучулка и каиши със звънци. Само в Разлог звънците са четири. Много характерна е чучулката, както наричат маската, която е остра в края си и се извисява с метри над главата на чауша. Има и такива, които достигат 2-3 и дори 4 метра.

 

„Друг символ на чучулката е опашката. Дали хората са вярвали, че това е нашето знаме още от Хан Аспарух – не знам, но съм чувал, че колкото по-висока е чучулката, толкова по-близо си до Бога и приемаме връзката между земята и Бог.“, обяснява Парапунов. И допълва, че колкото и езически да е този ритуал, без вяра в традициите и Бога, нямало да успеят да го съхранят.

А това той усеща като едно от най-важните неща в живота си.

„Тази традиция ще я пазя, докато съм жив. Вярвам, че съхранявайки го, пиша едно писмо до бъдещето. Всички, които се включват в такива фестивали и ги подкрепят, пишат до бъдещето, когато отново ще има хора, които знаят каква е тази традиция и я пренасят и за следващите поколения.“

Пазителят на традицията се радва, че в последните години обичаят се е възродил и сочи активни групи около Разлог, Симитли и Перник. Помни, че през 90-те малцина са били тези, които са проявявали интерес към кукерството или чаушите, казано по разложки, а нямало и кожи за костюмите. Положението е несравнимо с последните години, когато тези традиции събират хиляди зрители и участници на редица фестивали, посветени на ритуалите да се гони злото със страшен маскарад от трупи, облечени в животински кожи и танцуващи с огромни чанове.

Като започнем от Международния кукерски фестивал в Разлог, които излизат в околията още от първия ден на новата година, минем през традиционните за пернишките села сурвакари и стигнем до най-популярния напоследък кукерски фестивал „Сурва“ в Перник, който предстои.

„Преди в кукерските традиции участваха предимно стари хора, но днес младите са взели тези традиции много присърце. Те организират, те се подготвят, те се включват. Колкото повече хора подкрепят традициите, толкова по-сигурно е, че тази традиция ще продължи“, убеден е Парапунов.

Негова маска на разложки чауш ще бъде на разположение и на посетителите на фестивала „Сурва“ в Перник, които искат да се снимат като част от карнавала. Любителите на маскарадните игри ще могат да видят и пипнат и макет на истински чауш, изработен от майстора. На 27 и 28 януари маската и макетът ще бъдат на специален щанд с надписи „Доброто се споделя“, създаден от Easy Credit в близост до преминаващото кукерско шествие и ще зарадват малки и големи с възможността да се видят като разложки чауш и да си направят впечатляващи снимки. Освен с интересните творби на Пазителя на традициите, небанковата институция за кредитиране с най-голямо доверие у нас се включва и като партньор на “Сурва” 2024.

Компанията продължава социално отговорния си проект Easy Credit: Силата на доброто, чрез която ще подкрепя различни проекти в сферата на изкуството и културата./toppresa.com

Добавени коментари

Дъгата маала публикува:
28 Януари 2024 | 21:23
Е коя по точно традиция запази Куковия та не се сещам
Крапата маала публикува:
27 Януари 2024 | 12:48
Кукувицата Цапа Катевия Чилята тия разтуриа Старчевата с имитиране на бански и Симитлииски чауше без ЗВОНЦИ
777 публикува:
27 Януари 2024 | 10:45
100 години простотия в този изостанал град.
Явор публикува:
27 Януари 2024 | 09:12
Какъв е този?Никому неизвестен!От" Дъгата махала" Благо е един!
Men публикува:
27 Януари 2024 | 00:50
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox
До Бай Благо публикува:
26 Януари 2024 | 17:28
Тоя е най - големия ................. мухьо . Истински Меринджей
Баи Благо публикува:
26 Януари 2024 | 15:27
Тое е най големия

Добавете Вашия коментар

TOP