Д-р Дафина Тачова: Расте броят на пациенти с постковиден синдром, млади хора с миокардити, деца с психосоматична кашлица

22 Април 2021 | 07:56
0 коментара
Общество

Зачестяват случаите на пациенти с постковиден синдром. Все повече хора, които са изкарали коронавируса, се оплакват от проблеми с нервната и сърдечносъдовата система, заяви за „Струма“ председателят на Българския лекарски съюз в Пиринско  д-р Дафина Тачова.

„Броят на пациенти с постковиден синдром нараства. Симптомите са характерни и са свързани най-често със сърдечносъдовата система. След преглед при кардиолог се установява, че са с възпаления на перикарда или миокарда. Включително и млади хора. Вчера имах 28-годишен пациент, спортна натура, който се оплакваше, че е отпаднал, има аритмия. Млад мъж, който е преболедувал сравнително леко коронавируса в края на ноември миналата година.

Имам пациенти деца с психосоматична кашлица, която се проявява на стресова основа. 13-годишно момче, което е изкарало коронавирус, се притеснява да не се зарази повторно, а друго дете, което не е било инфектирано, се страхува да не се разболее.

Постковидният синдром е проблем, с който тепърва ще се сблъскваме и трябва да сме подготвени като лекари“, заяви д-р Тачова. 

Тя е категорична, че имунизацията срещу Ковид-19 значително ще помогне при среща  с него боледуването да протече по-леко. Притеснителното обаче е, че ваксинирането върви с изключително бавни темпове.

„Аз имам групова практика с 4-ма лекари,  които участваме в зелен коридор за ваксиниране. Получихме ваксини за вторите дози и само по 1 флакон за нова имунизация. Това означава 6 дози при ваксина на „Пфайзер” и 10, ако ваксината е на „Модерна”. А имаме по 6000 човека в пациентската листа. Непрекъснато правим списъци с желаещи за ваксиниране и ежедневно правим разпечатки, които показваме в РЗИ. Но колегите вече не ги и гледат, защото истината е, че ваксините са малко. Д-р Мончева се старае да разпредели доставените количества равномерно между общопрактикуващите лекари и имунизационните кабинети.

На територията на Благоевградска област има над 200 лични лекари, което означава, че всяка седмица трябва да се раздават поне 200 флакона с ваксини“, категорична е д-р Тачова.

Разпространението на британския вариант на Ковид-19 макар да бележи по-ниски нива, продължава, като за последното денонощие новите случаи в Пиринско са 96,  като най-много – 38, са в Благоевград, сочи справката на РЗИ.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP