Цветанов се разведе с Борисов, но не може да започне начисто

01 Октомври 2020 | 08:14
0 коментара
Политика

„20 години бяхме заедно и не е красиво да се нападаме. Ние сме като едно семейство, което се е разделило. Той си има ново, а при мен останаха децата.“

С тези думи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира учредяването на партията на Цветан Цветанов, бившия си заместник, „Републиканци за България“. Нейният старт бе даден в неделя, 27 септември, в София тех парк на форум, който силно напомняше националните сбирки на ГЕРБ в зала „Арена – Армеец“.

Ставащото в политическите партии наистина прилича на живия живот – хората се събират по интереси и се разделят, когато тези интереси се променят.

Борисов обаче звучи като зарязания член на семейството, при който са останали невръстни дечица, с чието възпитание и отглеждане е натоварен – вече сам в тази тежка роля. Но така ли е? Нито хората, които останаха при Борисов, нито тези, които отидоха при Цветанов са „малки деца“. Напротив, всеки от тях влачи като шлейф след себе си минали постъпки, а някои – и подозрения в далавери и корупция.

Както става и в живота, напускащият „семейството“, се надява да създаде нещо ново и чисто, необременено от минали грехове.

Но това не се случва, защото хората не могат да започнат живота си наново. И да се преродят, носят кармата от старите прераждания – добрата, но и лошата.

„Работим като един силен тим и това е силата на ГЕРБ, че всеки си знае мястото и дава всичко от себе си“, казваше някога Цветанов за Борисов. Днес той избра за себе си ново място, но не може да се отърси напълно от белезите на старото. Цветанов е част от миналото на ГЕРБ – и със синята карта, която развя след местните избори през 2015 г., когато обяви, че ГЕРБ представлява 5,5 милиона българи, но и с образа на ГЕРБ като корумпираната партия на властта.

 

Цветанов сто хиляди пъти да повтори, че новата му формация е истински дясна и праведно евроатлантическа, зрителят ще го гледа и ще мисли за милионерския му апартамент със собствен асансьор. И за другите шест апартамента, за които казва, че вече не са негови.

Милион пъти да каже, че е събрал блестящи професионалисти от различни области около себе си, зрителят ще забележи само изпънатите им стойки и сурови лица и ще вярва на Татяна Дончева, лидера на „Движение 21“, която отсече: „Цветан Цветанов е създател на една милиционерска партия!“

 

Защото гражданите не са забравили, че на Цветанов като вътрешен министър дължат изплащането на крупни обезщетения от държавата на лицата, засегнати от неговите акции с гръмки имена - според медийни публикации всички ние с нашите данъци сме платили поне 1,6 млн. лв. заради „успехите“ на Цветанов като вътрешен министър.

Сигурно завинаги в историята на българския парламентаризъм ще остане как Цветан Цветанов чете от трибуната на Народното събрание СРС-та срещу горнооряховски лекари. Скандалът нашумя с името „бебето от фризера“. „Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс!“, каза на 3 декември 2010 г. Цветанов, тогава вицепремиер и вътрешен министър, в парламента. И тази сметка "платиха" всички българи.

Бившият втори човек в ГЕРБ е отговорен и за подозренията в подслушване на политици, магистрати, обществени личности. Този скандал се разгоря през пролетта на 2013 г., а автомобилът, с който технически се осъществяваше операцията, медиите нарекоха „цецомобил“.

И както се казва в рекламите – това не е всичко.


През юли 2013 г. бивши членове на ГЕРБ (бивши депутати и бивши членове на Изпълнителната комисия) казват, че партията се превръща в машина за облагодетелстване от властта и че виновен за това е Цветанов. Според бившите ГЕРБ-ери партията им е използвана като ракета-носител за заемане на постове. Те атакуват директно Цветанов, пишейки, че се е стигнало дотам „човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления да продължава да бъде заместник–председател на ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност.“

Така че Цветанов може и да не иска да отговаря за „лошия ГЕРБ“ и неговите „лоши деца“, но това няма как да стане. Още повече, че при него са хора на Атанас Камбитов, бившия кмет на Благоевград, за когото местната преса пишеше, че живее в луксозен имот в столичния квартал „Бояна“ и всеки ден пътувал до пиринския град за сметка на гражданите, за да кметува.

Всъщност, може би по примера на Цветанов, и Камбитов изложи морални аргументи, когато напусна ГЕРБ.

 

Колкото и да говори, че "Борисов превърна ГЕРБ в най-мразената партия", Цветанов няма как да избяга от този образ. Защото активно участваше в създаването му. Защото до вчера той не просто следеше как се превръщат в дела замислите на ГЕРБ, той бе един от активните създатели на тази политика. Независимо че в желанието си да уязви повече довчерашния си съратник, Борисов каза, че работата му била да отговаря залите да са пълни.

Цветан Цветанов, който до вчера се кълнеше, че ГЕРБ е на Борисов, физически създаде тази партия. Той бе и първият й лидер в края на 2006 г., когато като столичен кмет Борисов по закон не можеше да заеме този пост. Цветанов бе организационният мотор на ГЕРБ, човекът, който поименно и в лице познава едва ли не всеки член на тази партия. И не е странно, че събра 1800 души в неделя. Уменията на организатор са негови лични и няма съмнение, че той ще ги отнесе и в „новото си семейство“.

С реализирането на свой политически проект Цветанов се нареди в групата на видни български политици, които създадоха нови партии в желанието си да се отърсят от греховете на старите. Така постъпи някога бившият премиер Иван Костов, създавайки ДСБ. Напускайки СДС, Костов каза, че „духът е напуснал тялото“. С бившата си партия - БСП, която два пъти го подкрепяше за президентския пост се раздели и Георги Първанов, държавен глава от 2002 до 2012 г.


И накрая - „републиканците“ на Цветанов надали ще вземат 500 000 гласа (това не се удаде нито на Костов, нито на Първанов), както се зарича той, но като нищо ще сведат резултата на ГЕРБ на 500 000.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP