COVID-19 изпрати здравният министър К. Ангелов на посещение в Благоевград и Разлог

31 Юли 2020 | 21:02
0 коментара
Общество

Ситуацията в Благоевградска област за момента изглежда контролирана, това каза днес в Разлог новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов след проведената минути преди това работна среща за борбата с Ковид-19 с областния управител Бисер Михайлов, кмета Красимир Герчев, управителя на МБАЛ – Разлог д- р Божидар Велев, депутата д- р Емил Тончев, д-р Джупанова от РЗИ и председателя на ОбС д-р Мария Копанарова.

След срещата министър Ангелов съобщи, че вътрешното отделение в МБАЛ – Разлог е затворено, тъй като в него има доказани нови случаи на коронавирус, което е наложило неговата дезинфекция. Той поясни, че отделението е преструктурирано, за да може да се приемат пациенти с вируса.

„В момента в болницата в Разлог има настанени 15 пациенти с клинична картина и положителни доказани проби за  коронавирус, също има и 17 други пациенти с типични клинични данни и образни данни, които са съмнителни за коронавирусна пневмония. За тях чакаме резултати. Те са настанени на територията на бившето инфекциозно и ВО, като то е разделено на две зони, образно казано – чиста и мръсна, т.е. зоната с пациенти с коронавирус. От вчера имаме пациенти, доказани с коронавирусна инфекция в чистата зона и тя в момента е подложена на 24-часова карантина, която изтича утре в 12:00 часа и от този час няма да имаме проблем по отношение наличието на болнични легла на територията на община Разлог. Капацитетът, който ще има болницата от утре, ще бъдат общо 43 легла, т.е. ще има приблизително 10-11 легла свободни за пациенти, които имат нужда от лечение от коронавирус”, каза министърът.

Министър Ангелов успокои още, че на национално ниво за момента няма притеснения и по отношение наличието на апарати за дихателна реанимация, като подчерта, че такъв, чисто нов, има и в МБАЛ – Разлог. Министър Ангелов обаче бе категоричен, че проблем има по отношение наличието на специалисти лекари – анестезиолог-реаниматори, които да са квалифицирани и да работят на тази апаратура. Такива липсват в болницата в Разлог, поради което на работната среща е взето решение пациентите, които се влошат и имат индикации за кислородно лечение или интензивни грижи, да бъдат транспортирани в болницата в Благоевград.

Министър Ангелов коментира и многото случаи на заразени в домовете за възрастни хора във Варна и Русе. По този повод заяви, че мерките, които са взети до момента, няма да бъдат променяни или разширявани – ограничаване на достъпа на служители със симптоми, строга дезинфекция и забрана за свиждания са основните мерки, които действат и ще продължат да бъдат в сила и занапред.

На този етап не се предвижда и затягане на мерките в страната, както и отлагане на плануваните и обявени културни и спортни мероприятия. В това бе категоричен здравният министър след въпрос за заразените 12 музиканти от Биг Бенда след джаз фестивала в Благоевград. Ангелов поясни, че причината за масовото им заразяване е това, че са репетирали заедно в закрито помещение преди самия фестивал. До затягане на мерките може да се стигне единствено ако случаите тръгнат главоломно нагоре. Това може да стане във всеки един момент, ако се наложи. „Трудно ми е да коментирам как се е стигнало до такъв момент и кое е наложило провеждането на такъв джаз фест в Благоевград и тези репетиции на закрито”.

По отношение идеята на община Разлог и местната болница да се оборудва лаборатория за PCR тестове и възможността за финансово подпомагане, министърът бе категоричен, че такава може да се осигури, но проблемът е наличието на специалисти, които да извършват изследванията.

„В момента няма хора, които да работят на тази апаратура. PCR лабораториите са много специфични и нямат нищо общо със стандартните лаборатории. За да се обучи един човек да работи с тази методика, се изисква време”, каза Ангелов и допълни, че ако се намерят хора на територията на област Благоевград да могат да работят, няма проблем да се намерят средства и да се направи такава лаборатория в Разлог.   

Здравният министър призова още да се спазват мерките покрай Курбан Байрама: „Знам, че нашите братя мюсюлмани са много сърцати хора, изразяват чувствата си непринудено, целуват се, прегръщат се, имат много близък физически контакт и апелирам да се съобразяват с това, че инфекцията е сред нас и ние  имаме отговорност освен към себе си, към възрастните хора, към хората с хронични заболявания, към медицинските лица. Затова призовавам към спазване на мерките“, каза Ангелов и допълни, че медиците са на ръба на силите си, като им благодари за всичко, което правят.

След брифинга министър Ангелов посети болницата в Разлог, за да се запознае лично със ситуацията там и възможностите, с които разполага.

Около час продължи работната среща с министър Костадин Атанасов в сградата на община Разлог. Той пристигна в града, за да се запознае лично с епидемичната обстановка.

След Разлог здравният министър посети Благоевград. 56 са вече настанените в болниците в областния град заразени. 33-ма са лежащо болните от Ковид-19 в МБАЛ – Благоевград в момента, 12 в частната болница ПУЛС и 11 в Тубдиспансера. На територията на областта има 9 респиратора, които до момента не са използвани. Проблемът не е в техниката и апаратурата, а кадровият проблем, който е тежък за решаване, каза здравният министър.

В благоевградската болница има един инфекционист и един гастроентереолог в инфекциозно отделение, а във вътрешно отделение са двама колеги – пенсионери. „Ако се усложни ситуацията, ще търсим начини да командироваме млади лекари в Благоевград”, заяви министърът и отправи апел към хората за спазване на дистанция и да носят маски на закрито. Той посочи като пример джаз феста в Благоевград, след което се е стигнало до зараза на 12 музиканти. Най-вероятната причина е била репетиция, проведена на закрито, коментира министърът.

По повод изразени съмнения в достоверността на PCR тестовете, извършвани от РЗУ и в частност на община Благоевград, която направи тестове в частна лаборатория на свои служители, министърът коментира, че причините за разминаване в резултатите могат да бъдат неправилно взимане на секрет, както и неправилно съхраняване и пренасянето на пробите.

От своя страна, началникът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов добави, че 7-те положителни проби на общински служители, които са взети от РЗИ след случая с арх. Тинчев и после са направени отново в частна лаборатория по инициатива на кмета Румен Томов и там са дали отрицателен резултат, при повторния тест отново са били положителни.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP