Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки

28 Януари 2016 | 00:35
0 коментара
Политика
Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки

ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ВСС по искане на политически сили за саморазпускането на съвета.

Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки.

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането през 2012г., въпреки които бе постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт. Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях може да осъществи реален напредък за установяване върховенството на закона и повишаване доверието към всички органи на държавната власт, се казва в декларацията на ВСС.

Не приеме за сериозни декларираните мотиви, че с междуличностни конфликти в кавички, членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си, поверени им в Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции, членовете му да изразяват и устояват различни позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящи промени в ЗСВ не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия, подчертават от ВСС.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на ЗСВ.

Позицията на ВСС беше приета с 19 гласа за, един против и един въздържал се. Михаил Кожарев се изказа преди гласуването като посочи, че ще подкрепи тази позиция.

Според него това искане е лишено от няколко елемента. Сред тях и този, че никой закон не позволява то да има правна сила или интерпретация в този смисъл. Калин Калпакчиев, който гласува против посочи, че вместо да обсъждат декларации, да съсредоточат вниманието си много активно върху обсъждане констатациите в доклада и какво могат те реално да направят.

„Така се подменя предметът на разговора - трябва да говорим за недостатъците, посочени в доклада на ЕК, в който се казва, че доверието във ВСС е изчерпано. Трябва да се търсят бързи решения, какъв е полезният изход, как да продължат ключови разследвания, които неоснователно са били прекратени“, коментира Калпакчиев пред журналистите.

Преди заседанието на съвета председателят на ВАС Георги Колев отказа да говори за исканата оставка, като посочи, че първо ще чуе становището на членовете на ВСС. За доклада на ЕК що се отнася до административните съдилища, той посочи, че критиката е свързана с дисциплинарната практика и тя е основателна, тъй като става дума за това доколко би следвало ВАС да реши делото директно по същество или да го върне обратно. Но по този въпрос още на 2 декември съм внесъл искане до пленума на ВАС за произнасяне, каза той. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP