Четвъртата вълна залива болниците в Пиринско!

14 Октомври 2021 | 09:19
1 коментара
Общество
Четвъртата вълна залива болниците в Пиринско!

Четвъртата вълна на коронавируса залива болниците в Пиринско. Към вчерашна дата хоспитализираните с Ковид-19 в МБАЛ – Благоевград са 91, 4-ма са в тежко състояние в реанимация. 24-ма са в болница ПУЛС, 9 в тубдиспансера и 4-ма в онкболницата. 78 са хоспитализираните в Югозападна болница в Сандански, 4-ма са в реанимация. В лечебното заведение е планиран ремонт на две отделения – очното в Сандански и неврологичното в Петрич, и оборудване с апаратура за лечение на коронавирус за 307 000 лв. по проект, с който болницата кандидатства като партньор на здравното министерство по мярката „Борба с Ковид-19” на ЕС. За това дадоха съгласие общинските съветници от Петрич на извънредната сесия, която бе проведена вчера само по този повод, за да може да се придвижат документите за кандидатстване.

Увеличават се хоспитализираните с ковидни пневмонии в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, които към вчерашна дата бяха 42-ма, двама са в реанимация. 38 са болните с коронавирус в разложката болница.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка и ежедневно нарастващия брой на доказани с Ковид-19 пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов въведе ротационен принцип между държавната и частната болница в Благоевград при приема на нуждаещите се от спешна хирургична и урологична помощ. В нарочна заповед той нареди на „МБАЛ-Благоевград” АД и „МБАЛ-ПУЛС” АД задължително да си взаимодействат с ресурсите, с които лечебните заведения разполагат, така че да осигурят живота и здравето на гражданите. Първоначално спешните пациенти ще бъдат насочвани за 2 седмици в държавната болница, а след това 2 седмици към частната. Временната ротация е в сила от 12 октомври до 8 ноември.

Припомняме, че по същия начин бе разпределен приемът на спешни пациенти между двете болници и в пика на предишните вълни на коронавируса, когато повечето отделения с малки изключения станаха ковидни.

Още един медицински център от Пиринско сключи договор със Здравната каса в Благоевград за разкриване на Ковид зона, в която се извършват преглед, диагностика и изписване на лекарства на пациенти. Тази здравна услуга, която е напълно безплатна, тъй като се финансира с пари на държавата, вече ще се предлага в Медицински център-1 в Гоце Делчев, чийто управител е кардиологът д-р Михаил Маникатов.

Това е трети Ковид център в областта, първите два бяха разкрити миналия месец в МЦ „Артро” в Гоце Делчев с управител д-р Ангел Попов и МЦ „Доверие“ в Петрич с управител д-р Орфей Дуевски.

Припомняме, че повечето от управителите на медицински центрове с обяснението „няма кадри“ се въздържат от разкриване на Ковид зони, въпреки че държавата им осигурява 30 000 лв. месечно финансиране. Този проблем бе отчетен от НЗОК и първоначалното условие за лекар интернист в Ковид центъра отпадна. Промени се и изискването за 8-часов работен ден, а на управителите бе дадена възможност те  да определят работния график за преглед на пациенти. Облекчаването на условията за Ковид центрове бе обявено от управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев на срещата с лекари преди две седмици в Благоевград.

„Ковид зоните се изграждат доброволно, насила не става. Знаем за затрудненията и затова направихме промените в методиката за Ковид зоните за работния график и отпадането на изискването за специалност. Лекарят ще диагностицира и насочва. Сумата, която ще получава Ковид центърът, е 30 000 лв. месечно. Всеки пациент ще има право на 2 прегледа, изследвания, рентген, като държавата заплаща по 25 лв. на пациент. РЗИ ще раздаде пулсоксиметри за измерване на сатурацията. Осигуряваме повече здравна помощ, за да не се стигне до положение отново да се затваряме“, разясни тогава проф. Салчев и добави, че организацията на Ковид центровете зависи от мениджърския нюх на управителите, които могат да сменяват медицински екипи, да определят работно време и т.н.

Малцина обаче се възползваха от тази възможност и за момента гоцеделчевските лекари показаха, че са по-гъвкави и могат да осигурят безплатна медицинска помощ на пациентите си. В областния център Благоевград дори не намериха вариант да поставят поне медицински фургон в зоната на поликлиниката за триажен преглед на потенциално заразени.в.Струма

Добавени коментари

тони публикува:
14 Октомври 2021 | 23:23
Докато има малоумници,които веднага постъпват в отделение,страхливо мигайки с очички и мислейки,че там кой знае какво ще им направят-така ще е.Докато има малоумници,които за всяко нещо търсят доктори-така ще е.Започвам да мисля,че отделенията ги пълнят такива.Да,всичко е клинични пътеки и пари,не е тайна.Не си въобразявайте,че на някой му пука за пациента.Месеци наред работих в ковид отделение-всичко е ясно и никога няма да постъпя в такова отделение,нито ще допусна мои близки.Тази година министърчето няма ли да мине по болниците да нареди да има болни,защото били празни? е

Добавете Вашия коментар

TOP