Вилем Бойтер, главният икономист на Citigroup, оповести след срещата на Международния валутен фонд и Световната банка в Лима четирите основни теми, коментирани там. Това са черните лебеди, които плашат финансовия свят. ("Черният лебед", от едноименната книга на Насим Талеб, е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата).

Най-голямата опасност идва от Китай. Очаква се втората по големина икономика в света да се стабилизира в близко бъдеще, но има риск от драстичен обрат към по-лошо преди края на годината, пише Bloomberg.

Този риск обаче изглежда нараства, тъй като много от последните решения на управляващите в Китай се разглеждат като неефективни или остават неразбрани.

Забавянето на растежа в развиващите се пазари е друга тема, обсъждана в Лима. Според Бойтер преобладаващите нагласи са, че става въпрос за криза на растежа, а не за финансова такава.

Почти всички в Лима са били съгласни, че са необходими структурни реформи в голям брой страни. Но дори ако бъдат предприети такива мерки, това едва ли ще доведе до ускоряване на икономическия растеж, тъй като забавянето е циклично.

Проблемите на развиващите се пазари пораждат страхове и за развитите. През последните години именно развиващите се страни бяха основните двигатели на глобалния икономически растеж.

За всички обаче е ясно, че забавянето на развиващия се свят ще се отрази негативно на компаниите от развития, с изключение на тези, които държат водещите международни марки.

Последното голямо притеснение на финансовия елит са валутни курсове и капиталовите потоци. Когато Китай девалвира валутата си, се заговори за валутни войни. Това все още е сериозна опасност за глобалната икономика, според Бойтер.

"Повечето оценки на перспективата за световната икономика са по-оптимистични, отколкото собствените ни очаквания", допълва главният икономист на Citigroup.

Китайската централна банка стигна до там през юли, че обеща кредити за финансиране на търговията с акции, за да спре срива на фондовите пазари в страната.