Частично обучение в електронна среда от разстояние въведоха в ЮЗУ „Н. Рилски“

13 Октомври 2021 | 10:16
0 коментара
Общество
Частично обучение в електронна среда от разстояние въведоха в ЮЗУ  Н. Рилски

На 21 семтември, или седмица преди старта на академичната година, ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков издаде заповед учебните занятия да се провеждат присъствено при спазване на противоепидемичните мерки.

В заповедта, която е в съответствие със Закона за висшето образование и разпоредбите на министъра за здравеопазването, се посочва, че при възникване на обективни причини – повишаване броя на заболелите и карантинираните, невъзможност за спазване на противоепидемичните мерки, ръководствата на основните звена могат да вземат решение за провеждане на обучението и в електронна среда.

Каква е ситуацията две седмици след началото на новата учебна 2021/2022 г. провери репортер на „Струма“.

„На факултет съвет бе взето решение студентите, с изключение на тези в катедра „География, екология и опазване на околната среда“, да се обучават от дистанция асинхронно, считано от 11 до 31 октомври”, съобщиха от Природо-математическия факултет.

Както е известно, катедра ГЕОС, осъществяваща обучение в магистърски и бакалавърски програми като „География и регионална политика“, „Педагогика на обучението по география и история“, „Екология и опазване на околната среда“, се помещава в отделна сграда – УК 4, срещу стария МОЛ, и това е една от причините присъственото обучение да се запази. А иначе всички преподаватели, в това число и водещите занятията през платформите на университета, имат присъствено време, за да осигурят възможност за индивидуални консултации със студентите.

„Все още не сме взели решение“, коментира деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова, която вчера отрано сутринта бе заета с важна административна работа.

Янка Стоименова

В Техническия, Философския, Правно-историческия факултет, както и този по изкуствата, засега остава изцяло присъственото обучение.

Че няма искания от страна на студенти за преминаване към онлайн лекции и упражнения, съобщиха и от администрацията на Стопанския факултет, където смятат да проведат съвет следващата седмица, за да решат как да провеждат обучението.

„И двете положения имат своите плюсове и минуси. От една страна, студентите вече дойдоха, много от тях си наеха квартири, имат разходи. От друга обаче – се повишава заболяемостта в национален план. В този смисъл е трудно да се вземе решение и най-вероятно  ще надделее това, което събере повече гласове на факултетен съвет“, коментираха преподаватели от Филологическия факултет, който днес се събира, за да обсъди въпроса.

Също за днес е насрочено заседание и във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт. Именно това основно звено провежда обучението на медицинските сестри, акушерките, кинезитерапевтите, логопедите… при които в голяма степен е застъпено практическото обучение. Затова едно от обсъжданите предложения ще бъде свързано с това бакалаврите да продължат с присъствените занятия, а магистрите да преминат онлайн./Struma./bg

Добавете Вашия коментар

TOP